Colecția de icoane pe sticlă „Ion Mușlea”, expusă la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Proiectul „MNIT Share”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, continuă cu cea de a doua expoziție temporară – Colecția de icoane pe sticlă „Ion Mușlea” (care prezintă „cele mai reprezentative icoane realizate în centrele artistice de la Nicula, Valea Sebeșului, Țara Oltului sau Maierii Albei Iulia), dar și cu seria de ateliere dedicate conservării și restaurării picturii pe sticlă.

“Colecția de icoane pe sticlă «Ion Mușlea» impresionează prin consistență și structură. Datorăm existența acesteia marelui folclorist, care a înțeles să își desfășoare activitatea de cercetare și colectare cu profesionalism, filtrând și interpretând această largă tematică, chiar și într-o perioadă în care regimul politic era fățiș refractar la tot ceea ce însemna patrimoniu religios. Expoziția, restaurarea și digitalizarea colecției de icoane «Ion Mușlea» se doresc a fi o restituire a efortului etnografului și colecționarului, după mai bine de o jumătate de secol de la moartea sa”, afirmă Diana Iegar, membru în echipa de proiect „MNIT Share”, într-un comunicat al MNIT, remis presei.

Deschiderea expoziției va avea loc marți, 9 octombrie, de la ora 14:00.

Atelierele cu public, la care MNIT îi invită pe clujeni miercuri, 10 octombrie, de la ora 16:00 și joi, 11 octombrie, de la ora 18:00, își propun să-i inițieze pe doritori în tehnica realizării și conservării icoanelor pe sticlă. Participarea se va face pe bază de înscriere, pe adresa www.facebook.com/mnitshare. Toate materialele necesare desfășurării workshop-urilor vor fi puse la dispoziție de organizatori, alături de cataloagele de prezentare a colecțiilor și activităților generale de conservare a bunurilor de patrimoniu.

Proiectul este realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național și în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Universitatea Babeș-Bolyai, Muzeul Județean Satu Mare și Asociația Conservatorilor și Restauratorilor din România.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *