CNAS: Riscul cancerului de sân crește odată cu vârsta

Riscul cancerului de sân crește odată cu vârsta și dacă există precedente oncologice în familie – atenționează reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, într-un  mesaj transmis cu prilejul Lunii de conștientizare a cancerului mamar.

„În fiecare an, în întreaga lume se înregistrează aproape 1,4 milioane de cazuri noi de cancer de sân, iar aproape 500.000 de femei mor anual din aceeași cauză. Peste un sfert din cazurile oncologice sunt la sân, iar aceasta este cea mai frecventă formă de cancer care apare la femei. Totul poate porni de la un simplu nodul” – arată CNAS, atenționând că această formă de cancer poate fi vindecată numai dacă este descoperită într-un stadiu incipient.

CNAS îndeamnă femeile să meargă la controale periodice și să se înscrie în programe de screening oncologic. „Trebuie să știi că riscul cancerului de sân crește odată cu vârsta și dacă există precedente oncologice în familie, dacă nu ai dus o sarcină la termen până la 30 de ani și dacă nu ai alăptat. Însă există și alți factori de risc, pe care-i poți evita: supraponderabilitatea, sedentarismul, fumatul și hrana nesănătoasă. Ajută-te ca să te putem ajuta să fii sănătoasă!” – se spune în mesajul CNAS.

În același mesaj, CNAS reamintește că este implicată activ în tratamentul tuturor afecțiunilor oncologice, prin programul național de sănătate specific. „În acest an, în program sunt cuprinși aproape 130.000 de bolnavi, ale căror tratamente oncologice sunt finanțate cu aproape 1,5 miliarde lei. Distinct de acest program, CNAS asigură, prin contractele de tip cost-volum, o serie de medicamente inovative, unele dintre acestea având drept indicație terapeutică și cancerul mamar. Pentru ca femeile care au fost supuse unei operații de extirpare totală sau parțială a sânului să poată reveni la o viață normală, în cadrul programului național oncologic al CNAS funcționează și un subprogram de endoprotezare și reconstrucție mamară” – precizează sursa citată.

M. T.

Articole din aceeasi categorie