CNAS: Noutăţi în derularea programelor naţionale curative, de la 1 aprilie

Hotărârea de Guvern privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018 (nr. 155/2017), precum şi Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative pentru anii 2017 şi 2018, în vigoare la 1 aprilie a.c., cuprind o serie de noutăţi faţă de actul normativ similar aflat în vigoare până la această dată.

Potrivit unui comunicat al CNAS, remis, vineri, presei, în cadrul Programului naţional de diabet zaharat se vor acorda trimestrial până la 400 teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent cuprins în program. Totodată, recomandarea pentru efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate (HbA1c)  se va putea emite  şi de către medicii de familie, nu numai de diabetologi.

În cadrul Programului naţional de boli cardiovasculare se extinde tratarea malformaţiilor cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie intervenţională la pacienţii adulţi. În cadrul Programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile, bolnavii vor putea beneficia de implanturi cohleare bilaterale, tipul de implantare – unilaterală sau bilaterală, simultană sau secvenţială – urmând să fie stabilit de medicii specialişti, în funcţie de specificul fiecărui pacient în parte. Programul naţional de tratament pentru boli rare se extinde pentru trei noi afecţiuni: fibroza pulmonară idiopatică, distrofia musculară Duchenne şi angioedemul ereditar. Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei a fost adaptat noului protocol terapeutic elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii şi a fost extins pentru hemofilia dobândită.

„Pentru creşterea accesibilităţii la tratament a bolnavilor beneficiari de programe naţionale de sănătate curative, în lista unităţilor sanitare care derulează cele 14 programe gestionate de CNAS se introduc 59 de unităţi noi, care au îndeplinit criteriile din chestionarele de evaluare prevăzute de legislaţia in vigoare. Noile unităţi sanitare vor derula în principal activităţi din programele de boli cardiovasculare, ortopedie, diabet şi boli rare” – informează CNAS.

Conform sursei citate, în anul 2017 vor beneficia de programele naţionale de sănătate curative peste un milion de bolnavi, bugetul CNAS pentru susţinerea financiară a acestor programe fiind de peste 4,9 miliarde lei, prevăzându-se o creştere cu 24,14% a sumelor alocate medicamentelor specifice.

M. T.

Articole din aceeasi categorie