CNAS anunță finanțare suplimentară pentru centrele de permanență

Consiliul de Administrație al CNAS a aprobat, în ședința de marți, modul de distribuire a sumei suplimentare de 25,1 milioane lei pentru finanțarea activității centrelor de permanență, bani care au fost alocați în acest scop din fondul de rezervă al Guvernului, printr-o Ordonanță de Urgență. Totodată, Consiliul de Administrație a analizat activitatea centrelor de permanență și „a concluzionat că este necesară o evaluare detaliată a acesteia, dar și modificarea cadrului normativ existent, care reglementează funcționarea unităților sanitare respective” – informează CNAS.

Într-un comunicat remis presei, CNAS precizează că, la ora actuală, în întreaga țară sunt constituite 352 centre de permanență, iar alte 27 și-au exprimat intenția de a fi finanțate de casele de asigurări de sănătate. Finanțarea acestor centre este asigurată prin plata orelor lucrate de fiecare din medicii de familie respectivi, printr-un contract suplimentar celui încheiat de cabinetul de medicină primară cu casa de asigurări de sănătate.

„Conform legislației în vigoare, centrele de permanență sunt o formă de organizare a activității medicale fără personalitate juridică, destinată asigurării continuității asistenței primare în afara orelor de program ale cabinetelor de medicină de familie. Rolul acestor centre este, pe de o parte, de a oferi asistență medicală în proximitate în timpul nopții și al zilelor nelucrătoare, iar pe de altă parte, de a degreva unitățile de primiri urgențe ale spitalelor de cazurile ușoare” – precizează CNAS.

“Ne interesează ca centrele de permanență să joace un rol semnificativ în acordarea asistenței medicale către cei aflați în suferință. Există numeroase cazuri în care este necesară acordarea de asistență medicală în afara programului de lucru al cabinetelor de medicină de familie, fără însă ca aceste cazuri să necesite nici nivelul de competență și nici aparatura existentă într-o unitate de primiri urgențe a unui spital. Aceste cazuri trebuie rezolvate la nivelul centrelor de permanență, astfel ca unitățile de primiri urgențe să fie degrevate și să se poată ocupa doar de cazurile grave” – declară președintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, citat în comunicat.

M. T.

Articole din aceeasi categorie