CMR: Apel ferm la respectarea confidențialității datelor privind sănătatea pacienților

Colegiul Medicilor din România face un „apel ferm” la respectarea confidențialității datelor privind sănătatea pacienților, în contextul în care „din păcate, în ultimul timp,  asistăm la expunerea în spațiul public a unor elemente de diagnostic ale unor pacienți”, persoane publice sau private încalcând astfel dreptul  fundamental al pacienților, respectiv, dreptul la confidențialitate

„Confidențialitatea datelor de sănătate ale tuturor pacienților este un drept fundamental, consfințit de legile naționale și europene. Colegiul Medicilor din România este apărătorul de drept și firesc al intereselor pacienților. De aceea, facem un apel ferm  la respectarea drepturilor tuturor pacienților români, indiferent de diagnostic și de contextul în care se află bolnavul”, declară președintele CMR, dr. Gheorghe Borcean.

În context, CMR amintește art 21, 22, 23 și 25 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003: „Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia; Informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres; În cazul în care informațiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditați, implicați în tratamentul pacientului, acordarea consimțământului nu mai este obligatorie; Pacientul are acces la datele medicale personale; Orice amestec în viața privată, familială a pacientului este interzis, cu excepția cazurilor în care această imixtiune influențează pozitiv diagnosticul, tratamentul ori îngrijirile acordate și numai cu consimțământul pacientului; Sunt considerate excepții cazurile în care pacientul reprezintă pericol pentru sine sau pentru sănătatea publică”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie