CM de Fotbal / Vineri aflăm primele semifinaliste

După două zile de pauză, Campionatul Mondial din Rusia revine în forţă, cu primele două partide din faza „sferturilor” de finală, care au loc vineri seară, începând cu ora 17. Cu alte cuvinte, aşa cum am arătat deja în titlu, vom afla primele două semifinaliste. Iar favorite, cel puţin pe hârtie, pentru a ajunge în „careul de aşi” sunt Franţa şi Brazilia, dar adversarele celor două, Uruguay şi Belgia, nu trebuie subestimate. Cert este că în această seară vom vedea la lucru trei foste campioane mondiale: Uruguay, Brazilia şi Franţa, care împreună au câştigat de opt ori titlul mondial. Primul „sfert” de finală opune, la Nijni Novgorod, de la ora 17, Uruguay şi Franţa, câştigătoarele grupelor A, respectiv C. Uruguay a eliminat în „optimi” campioana europeană Portugalia, în vreme ce Franţa a trimis acasă Argentina, după cel mai frumos meci de la actuala ediţie a competiţiei. „Cocoşii galici” au revenit de la 1-2 şi s-au impus cu 4-2, eroul calificării fiind tânărul Mbappe, a cărui cotă de piaţă a explodat pur şi simplu, iar Real Madrid, deţinătoarea Ligii Campionilor, este decisă să spargă puşculiţa pentru a oferi o avere în schimbul serviciilor atacantului francez, încă legitimat la Paris Saint Germain. Dealtfel, Real Madrid şi-a propus să-i transfere la pachet pe Mbappe şi Neymar după turneul final. Banii pe care ar urma să-i plătească ar putea salva de la foamete tot centrul Africii. Franţa şi Uruguay s-au înfruntat pentru prima dată în 1924, la Jocurile Olimpice, iar sud-americanii s-au impus cu 5-1.

A doua semifinalistă se va stabili după meciul Brazilia – Belgia, care are loc la Kazan, începând cu ora 21. Principala absenţă din tabăra sud-americanilor este cea a lui Casmiro, suspendat pentru cumul de cartonaşe galbene. Jucătorul lui Real Madrid va mai juca la acest mondial numai dacă Brazilia se califică în semifinale.

 

Arbitri sud-americani la un meci al Uruguay-ului!

„Sfertul” Uruguay – Franţa va fi arbitrat de argentinianul Nestor Pitana, ajutat la cele două tuşe de compatrioţii Hernan Maidana şi Juan Pablo Belatti. Confruntarea Belgia – Brazilia va fi condusă de sârbul Milorad Mazic, care va colabora cu Milovan Ristic şi Dalibor Djurdjevic.

 

Ştiaţi că…

  • Patru din cele şapte meciuri între Franţa şi Uruguay s-au terminat cu acelaşi scor, respectiv 0-0. Mai mult decât atât, aceste meciuri au fost consecutive, între 6 iunie 2002 şi 15 august 2012. Ultima confruntare, având caracter amical, s-a disputat pe 5 iunie 2013 şi a fost câştigată de uruguayeni cu 1-0, prin golul lui Suarez. Franţa încă nu a bătut Uruguay, indiferent de caracterul întâlnirilor.
  • Brazilia şi Belgia s-au mai întâlnit în „optimile” de finală ale Campionatului Mondial din 2006, iar formaţia auri-verde s-a impus cu 2-0, prin golurile lui Rivaldo şi Ronaldo.

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie