CM de Fotbal / Finala nevisată

  • Franţa şi Croaţia vor lupta, duminică, pentru titlul de cea mai bună echipă a lumii, în vreme ce Anglia şi Belgia se reîntâlnesc în „finala” învinşilor, a cărei miză sunt medaliile de bronz.

 

Am avut patru semifinaliste mari şi late şi încă avem patru finaliste, două mari şi două mici. Franţa şi Croaţia vor juca cu trofeul pe masa de călcat, iar Anglia şi Belgia, învinsele din semifinale, sunt obligate, de un regulament imbecil, să joace o finală mică, fără rost din punctul meu de vedere. Care o fi importantă pentru echipe liliputane ale fotbalului, dar inutilă pentru două naţionale, precum Anglia şi Belgia, care au avut ca şi obiectiv câştigarea competiţiei. Nu vă puteţi imagina cât de tare îi arde pe englezi şi belgieni de finala mică. Cu moralul luxat, atât Anglia, cât şi Belgia sunt încă arestate în Rusia pentru a duce la bun sfârşit spectacolul de circ. Anglia – Belgia este singurul meci care se repetă la acest mondial. S-au mai aflat faţă în faţă în faza grupelor, iar belgienii s-au impus cu 1-0 pentru că Anglia  a jucat cu frâna de mână trasă, pentru a evita culoarul morţii. Şi-a făcut planuri pe traseul teoretic mai uşor, dar a clacat în tentativa de a juca marea finală după 52 de ani. A pierdut în faţa Croaţiei, pe care nu a crezut-o capabilă să mai reziste 90 de minute după ce a disputat prelungiri atât în „optimi”, cât şi în „sferturi”, cu Danemarca, respectiv Rusia. Anglia a marcat devreme, în minutul 5, prin Tripper, la singurul şut pe spaţiul porţii expediat în tot meciul de echipa lui Gareth Southgate! De nerecunoscut, Anglia a adoptat tactica ariciului şi a jucat la trecerea timpului. Pasivitatea ei a fost pedepsită, mai întâi în minutul 68, când Perisic a restabilit egalitatea, iar a doua oară în prelungirile în care englezii au ajuns accidental. N-a fost decât o prelungire a agoniei. Veteranul Mandzukic a înscris golul calificării, din pasa lui Perisic.

 

Ştiaţi că…

Croaţia este a 13-a naţiune care ajunge în finala Campionatului Mondial, respectiv a zecea de pe Bătrânul Continent. Celelalte 12 sunt Argentina, Uruguay, Germania, Brazilia, Anglia, Italia, Franţa, Spania (care au şi câştigat trofeul cel puţin o dată), Olanda (triplă finalistă), Cehoslovacia (dublă finalistă), Ungaria (dublă finalistă) şi Suedia.

 

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie