Clujenii – printre cei mai de încredere parteneri de afaceri din România

Valoarea plăților restante ale firmelor din România către furnizori s-a ridicat, anul trecut, în jurul sumei de 56 de miliarde de lei, nivel aproximativ identic cu cel raportat în 2015, restanţe ceva mai reduse faţă de media naţională, de numai 3,85 miliarde lei, aparţinând firmelor din regiunea de Nord-Vest, din care face parte şi judeţul Cluj.

Conform unei analize realizate de firma KeysFin, din punct de vedere regional, companiile care au înregistrat cele mai multe plăți restante către furnizori sunt situate în regiunea București-Ilfov (24,1 miliarde lei), urmate de cele din Sud-Est (8,6 miliarde lei), Sud-Muntenia (4,7 miliarde lei), Vest (4,38 miliarde lei) și Centru (4,1 miliarde lei). La polul opus se află firmele din Nord-Vest (3,85 miliarde lei), Nord-Est (3,72 miliarde lei) și Sud-Vest Oltenia (2,87 miliarde lei).

Din suma totală a plăților restante, aproape jumătate aparține firmelor cu capital integral românesc (25,6 miliarde lei), acestea fiind urmate de companiile străine (11,95 miliarde lei), cele cu capital mixt (7,95 miliarde lei) și cele de stat (7,33 miliarde lei).

Banii datoraţi de cele 76.893 de companii (12% din numărul total de firme din România) care raportau anul trecut plăți restante la furnizori, reprezintă 33% din cifra de afaceri totală din economia ţării noastre. De remarcat că, anul trecut, în pofida măsurilor de relaxare fiscală luate, situaţia a fost aproape identică din acest punct de vedere cu cea din 2015, când au fost înregistrate plăţi restante în valoare de 56,5 miliarde de lei.

Cel mai afectat domeniu este comerțul, cu 27.009 firme care au avut întârzieri la plata furnizorilor, acest sector fiind urmat de industria prelucrătoare și construcțiilor (cu 8.443 de firme restante), sectorul activităților profesionale, științifice și tehnice (6.446 firme), transporturi și depozitare (4.998 societăți) și hoteluri și restaurante (4.238 firme). De altfel, plăți restante semnificative au fost consemnate în mai toate domeniile: agricultură, silvicultură și pescuit, tranzacții imobiliare, servicii administrative și de suport, informații și comunicații, activități de servicii, sănătate și asistență socială sau activități de spectacole.

“Avem de-a face cu un comportament înrădăcinat în economie, de un tip de supraviețuire financiară imprimat de provocările unui sistem economic fluctuant, văduvit de finanțare, cu un capital redus și extrem de sensibil la evoluția cadrului fiscal. În multe cazuri, în principal în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, să amâni o plată sau mai multe către furnizori ține de asigurarea financiară pentru continuarea activității. Multe firme trăiesc din rulajul financiar, depind de fiecare ban pe care îl au de încasat sau de plătit. Cu cât amână mai mult plățile, cu atât reușesc să își asigure fondurile necesare continuării activității. Din păcate, s-a ajuns la cazuri extreme, când plățile se fac la 6-8 luni și chiar mai mult”, se spune în studiul KeysFin.

Articole din aceeasi categorie