Clujenii la AMIFRAN – două decenii de teatru francofon

Deşi a avut loc în plină toamnă (27 octombrie – 2 noiembrie), Festivalul Internaţional de Teatru Francofon pentru Liceeni – AMIFRAN şi-a numărat cu mîndrie cele „20 de primăveri” pe care tocmai le-a împlinit. Manifestarea aniversară a fost una de anvergură, numărînd peste 250 de participanţi din ţară şi străinătate, pe scena Teatrului Dramatic „Ioan Slavici” din Arad evoluînd trupe din: Pécs (Ungaria), Catania (Italia), Halle (Belgia), Zaragoza (Spania), Viena (Austria), Smolensk şi Moscova (Rusia), Montreal şi Watterville (Canada), alături de cele din Constanţa, Slobozia, Bucureşti, Tîrgu Jiu, Iaşi, Suceava, Cluj-Napoca, Dej, Huedin, Bistriţa şi Baia Mare.

Douăzeci şi una de spectacole pe texte moderne şi contemporane (Edmond Rostand, Jean Cocteau, Saint Exupéry, Jean-Paul Allègre, Laurent Schröpfer, Matei Vişniec) sau avînd la bază creaţii originale, completate cu atelierele conduse de actori şi animatori profesionişti au constituit momentele forte ale festivalului. Momente de partaj a numeroase şi diverse experienţe teatrale, „garnisite” cu multă voie bună, entuziasm, emoţii, muzică şi, mai presus de toate, cu prietenii care încep, dar nu se termină la AMIFRAN.

Ca şi în anii precedenţi, judeţul nostru a fost reprezentat de trupele „Caracteres” şi „Assentiment”, din Dej şi Huedin, în timp ce trupa Colegiului Naţional „George Bariţiu” din Cluj-Napoca a avut statut de „spectator activ”.

Trupa „Caracteres” a Liceului Teoretic „Al. Papiu Ilarian” din Dej s-a prezentat cu piesa „Les marchands de bonheur” (Negustorii de fericire) de Yannick Rucelle, în regia Ligiei Clinciu, aranjamentul muzical fiind semnat de Olimpia Buhăţel, iar costumele şi decorul de Loredana şi Daciana Tomşa. O piesă scrisă special pentru Caracteres, care aduce pe scenă lumea magică şi colorată a circului, dar şi a culiselor, cu micile şi marile drame ale protagoniştilor. Dincolo de efemerele iluzii şi „trecătoarele iubiri” din spatele cortinei rămîne însă prietenia adevărată, mesaj pe care tinerii actori l-au transmis întregii săli, într-o franceză impecabilă şi un joc dezinvolt, răsplătite din plin cu îndelungi aplauze.

Relaţiile dintre oameni, „infernul” pe care uneori îl reprezintă ceilalţi, cei din imediata noastră apropiere, constituie şi ideea în jurul căreia gravitează piesa scriitorului Alexandru Jurcan, „Les rats bien eduques” (Şobolanii bine educaţi). Interpretată magistral de trupa „Assentiment” de la Liceul Teoretic „Octavian Goga” din Huedin, în regia autorului şi a lui Doru Ioan Rus, piesa a avut parte de un binemeritat succes, replicile dulci-amărui-acrişoare fiind savurate de public, întocmai cum şi-au dorit actorii şi regizorii.

Ediţia jubiliară AMIFRAN 2012 a fost un regal pentru toată lumea – organizatori, public şi participanţi – iar dacă despărţirea de festival, ca să parafrazez în ton cu anotimpul, „blesse les coeurs d’ une langueur monotone”, felicitările şi urările de viaţă lungă rostite din inimă, au avut darul de a risipi melancolia. Aşadar, „La mulţi !” ani AMIFRAN, „La mulţi ani !” Florin „Papadidi” Didilescu, coordonatorul acestor superbe întîlniri întru teatru.

Magdalena Vaida

Articole din aceeasi categorie