Clujeanca Ilka Fuzesy – la o patină de medalia de bronz

Legitimată la Universitatea Cluj, Ilka Fuzesy reprezintă Cluj-Napoca la cea de-a treia ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret de la Laussane. Ea nu și-a încheiat evoluția, până în prezent luând startul în probele de 500, 1500 de metri și sprint pe echipe mixte. Clujeanca va concur și în proba de Mass Sprint. Cel mai bun rezultat a fost locul al patrulea în proba de sprint pe echipe mixte, aceeași în care Ramona Ionel a adus prima și deocamdată singura medalie României în competiția care se încheie pe 22 ianuarie și la care țara noastră a luat startul cu 35 de sportivi. La evenimentul de la Laussane au fost înscriși 1872 de sportive reprezentând 79 de țări. Următoarea ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret se vor desfășura în 2024 în Coreea de Sud, la Gangwon.

 

 

Sportivele române Ramona Elena Ionel şi Ilka Fuzesy au ocupat locul 13 în cele două semifinale ale probei de patinaj viteză cu startul în bloc, la ediţia de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret, care se află în plină desfășurare la Lausanne (Elveția). Pe ovalul de patinaj viteză de la Saint-Moritz, Ramona Elena Ionel a ocupat locul 13 în prima semifinală, iar Ilka Fuzesy, sportivă legitimată la Universitatea Cluj, a terminat pe aceeaşi poziţie în a doua semifinală, rezultate modeste, care nu le-au permis nici uneia să acceadă în finala probei. De numele Ramonei Ionel se leagă prima medalie câștigată de România la această ediție a Jocurilor Olimpice de Tineret. Performanța a fost obținută la mijlocul săptămânii, miercuri, în proba de sprint pe echipe mixte la patina viteză. Ilka Fuzesy a concurat și în proba de 1500 de metri, ocupând locul 23. În aceeași probă, Ramona Ionel s-a clasat pe locul 21. Aurul olimpic i-a revenit olandezei Myrthe de Boer, urmată de japoneza Yuka Takahashi și chinezoaica Yang Binyu. De asemenea, la 500 de metri, Ilka Fuzesy a fost a 24-a. Fuzesy a fost aproape de medalie la proba de sprint pe echipe mixte, terminând a patra, într-o echipă din care au mai făcut parte Serena Pergher din Italia, Nil Llop din Spania și Yang Suk Hoon din Coreea de Sud.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a anunţat încă de joi că echipajul masculin de dublu sanie al României, compus din Răzvan Turea şi Sebastian Motzca, nu va lua startul vineri, ceea ce s-a și confirmat. Răzvan Turea nu a primit avizul medical după ce a fost diagnosticat de medicii de la Policlinica din Saint-Moritz cu infecţie acută a căilor respiratorii superioare. Răzvan este sub tratament complex cu antibiotice, iar echipa medicală a Team România, condusă de dr. Dan Tănase, speră ca la evaluarea de peste două zile starea lui Răzvan să îi permită acestuia să ia startul în proba de ştafetă. Vă reamintim că România este reprezentată de 35 de sportivi la cea de-a treia ediţie de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret (competiţie rezervată sportivilor sub 18 ani) la biatlon, bob, hochei pe gheaţă, patinaj viteză, sanie, sărituri cu schiurile, schi alpin, schi alpinism, schi fond şi snowboard, zece dintre cele 16 discipline sportive aflate în programul competiţiei. La ediția precedent, desfășurată în 2016, la Lillehammer, în Norvegia, România a aliniat o delegație mai puțin numeroasă, formată din numai 22 de sportivi. În clasamentul pe medalii, pe primul loc, la egalitate s-au clasat SUA și Coreea de Sud, ambele cu câte 16 medalii, din care zece de aur. La ora la care scriem aceste rânduri, la Lausanne, primul loc în ierarhia pe medalii se află Rusia, cu 17 medalii, din care cinci de aur. Urmează Elveția, cu 13 medalii.

 

Cristian FOCȘANU

Articole din aceeasi categorie