Club de pictură înfiinţat la Colegiul „Andrei Mureşanu” din Dej

La Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Dej a fost inaugurat, la sfârşitul săptămânii trecute, Clubul de pictură „Elena Szervaczius”, care îşi va desfăşura activitatea într-o sală special amenajată din incinta internatului şcolii.

Momentul inaugural a constituit şi un modest omagiu adus unei personalităţi artistice de referinţă pentru oraş, Cetăţean de Onoare al municipiului şi o profesoară care şi-a lăsat amprenta asupra multor generaţii de elevi.

La eveniment, alături de reprezentanţii administraţiei locale şi ai Colegiului „Andrei Mureşanu”, au fost prezenţi foşti elevi şi prieteni ai doamnei Szervaczius (trecută în veşnicie în mai 2015), cadre didactice şi elevi, precum şi fiul regretatei artiste, arhitectul Victor Laszlo Szervaczius.

Clubul de Pictură „Elena Szervaczius”, la care s-au înscris deja 35 de elevi, va fi coordonat de prof. Anca Bogdan, colaboratori externi fiind prof. Robert Gal şi artiştii dejeni Gheorghe Brânduşan şi Maria Cubleşan. Din structura clubului, în calitate de membri fac parte profesorii Ovidiu Rus, Lăcrămioara Seria, Ana Man, Simona Cristina Albinetz şi Elena Obreja, iar Emilia Mureşan, director CNAM Dej, este preşedintele clubului.

Fascinată de culori, de arhitectură şi de Italia, la îndemnul maestrului Alexandru Mohi, profesorul ei de desen în timpul liceului, Elena Szervaczius (1932-2015), a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, avându-i ca profesori pe Teodor Harşia, Petre Feier şi Aurel Ciupe. După absolvirea facultăţii, în 1958, este repartizată la Liceul „Andrei Mureşanu” din Dej, unde va rămâne până la pensionare, în 1987.

Dacă în şcoală se punea accent mai mult pe desenul tehnic, la cercul de pictură pe care l-a condus fără întrerupere timp de 20 de ani, Elena Szervaczius a putut în schimb să lucreze liber cu elevii, parte din ei fiind astăzi plasticieni sau arhitecţi consacraţi: Eva Solymossy-Lukacs, Marin Gruia, Liliana Moraru, Alexandru Jakabhazi, Ovidiu Păcurar, Edita Prodan, Mariana Petrean, Aurelia Chişu, Dorin Munteanu – fapt ce a constituit principala satisfacţie a anilor petrecuţi la catedră.

Cariera didactică nu a împiedicat-o pe Elena Szervaczius să-şi împlinească destinul artistic. Începând din 1959, artista este o prezenţă constantă pe simezele galeriilor de artă din Cluj-Napoca, Dej, Reghin, Baia Mare, Iaşi, Bucureşti, Satu-Mare, Le Quesnoy (Franţa) etc., în cadrul unor expoziţii personale şi de grup, judeţene, interjudeţene şi naţionale. Lucrările ei se găsesc în colecţii particulare din ţară şi din străinătate şi la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. În 1994 i-a fost decernat premiul ASTRA pentru întreaga activitate, iar în septembrie 2002, Primăria şi Consiliul Local Dej i-a înmânat titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Dej.

Rezultat al unor rafinate şi îndelungi decantări artistice, tablourile Elenei Szervaczius reconstituie plaiuri someşene, arhitecturi medievale sau arborescenţe florale, toate iradiind un sentiment lăuntric al libertăţii descătuşate de convenţii.

Sentimente care, sper să-i călăuzească şi pe tinerii care vor frecventa cercul de pictură care îi poartă numele.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie