CJ Cluj a găsit soluţia pentru eliminarea lacului de levigat de la Pata Rât

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a anunţat ieri că că în zona Pata Rât vor fi instalate două bazine de decantare în vederea colectării levigatului generat de rampa de deşeuri. Şeful CJ Cluj a explicat că levigatul va fi pompat prin conducte cu ajutorul unor motopompe special instalate, iar după decantarea şi sedimentarea levigatului în primul bazin, acesta va fi transferat în cel de-al doilea bazin unde va fi supus de Compania de Apă unor tratamente chimice menite să îl decontamineze. „Ulterior, lichidul rezultat, total nepericulos pentru mediu, va ajunge în sistemul de canalizare. Pentru a se asigura conformarea la legislaţia în vigoare şi a se atinge standardele impuse de lege, întregul proces de epurare va fi monitorizat de Apele Române”, a explicat Alin Tişe, menţionând că lucrările pentru amplasarea acestor bazine vor începe încă de joi. Totodată, Tişe a precizat că pentru derularea acestor lucrări, dar şi a celor de consolidare şi finalizare a închiderii depozitului neconform, s-a trecut la identificarea proprietarilor de teren din zonă. ‘’Urmează astfel ca, zilele următoare, să fie convocată o şedinţă de îndată a Consiliului Judeţean, şedinţă în cadrul căreia să fie aprobat coridorul de exproprieri, respectiv parcelele exacte ce vor fi supuse acestei proceduri’’, a spus Alin Tişe.
Preşedintele forului judeţean clujean a menţionat că expertiza tehnică solicitată de constructor referitoare la alunecarea de deşeuri din data de 22 iulie a.c. a confirmat faptul că poluarea produsă a avut un caracter accidental, fiind determinată de alunecarea accidentală a corpului deşeurilor, şi a propus o serie de măsuri menite să asigure, pe de o parte, eliminarea poluării iar, pe de altă parte, stabilizarea depozitului de deşeuri.
În acest context, liderul forului administrativ judeţean a arătat soluţiile propuse au fost deja trimise spre avizare Apelor Române. În acelaşi timp, preşedintele Consiliului Judeţean a anunţat că a avut deja, în cursul zilei de miercuri, o întâlnire de lucru cu constructorul, acesta fiind pregătit pentru începerea lucrărilor de eliminare a levigatului.
„Am optat pentru cea mai ieftină şi mai rapidă dintre soluţii. Sigur, dacă s-ar fi declarat starea de alertă situaţia ar fi fost cu totul alta, intervenţia ar fi fost mai eficientă şi mai rapidă. Tocmai de aceea, pentru recuperarea acestor costuri ne vom îndrepta ulterior împotriva celor pe care îi considerăm vinovaţi”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe.
În ceea ce priveşte finalizarea procesului de închidere şi ecologizare a depozitului de la Pata Rât, preşedintele Consiliului Judeţean a spus că estimează că în luna martie 2018 va avea loc recepţia acestor lucrări. Legat de lucrările de stabilizare a corpului depozitului, preşedintele Alin Tişe a precizat că soluţia tehnică aleasă va permite lucrul pe timpul iernii, astfel încât piloţii ce vor trebui fixaţi în adâncime să poată fi amplasaţi în acest interval.
Alin Tişe a spus că toate costurile pentru realizarea acestor lucrări vor fi suportate de Consiliul judeţeană, însă, potrivit acestuia, instituţia pe care o conduce ia în calcul deschiderea unui proces împotriva instituţiilor care nu au fost de acord cu declararea stării de alertă în zonă, ceea ce ar fi permis rezolvarea situaţiei mult mai repede şi cu costuri mult mai mici.
„Nu vă ascund că noi vom analiza şi vom da în judecată pe toţi, inclusiv pe cheltuielile pe care le facem şi inclusiv dacă vom considera că şi-au încălcat atribuţiile, pentru că în esenţă nu este problema Consiliului Judeţean, care a preluat un amplasament cu o rampă existentă, este problema comunităţii, ori fiind o problemă a comunităţii, toate autorităţile ar fi trebuit să-şi dea concursul, nu să existe o poziţie de revoltă şi de a pune beţe în roate Consiliului Judeţean. Noi vom implementa toate aceste măsuri până la capăt. Dacă dânşii vor continua să ne saboteze, vom face plângeri penale, am constatat că nu se poate altfel în ţara asta, decât doar făcând plângeri penale”, a mai afirmat Alin Tişe.
C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie