CJ a depus încă un proiect de finanţare europeană pentru reabilitarea a 42 de km de drumuri judeţene

• Locuitorii din şase comune clujene vor beneficia de modernizări •
Consiliul Judeţean Cluj a depus în vederea evaluării, prin intermediul sistemului electronic naţional MySMIS 2014, proiectul ”Îmbunătăţirea infrastructurii rutiere de importanţă regională – Traseu Regional Transilvania Nord, Drumul Bistriţei, prin modernizarea DJ 172A (km 33+000 – km 39+452), DJ 161G (km 0+000 la km 18+406) şi DJ 161 (intersecţia DN 16) – Gădălin – Bonţida – DN 1C (km 0+000 – km 16+933,100)”, informează adminstraţia judeţeană, prin intermediul unui comunicat de presă transmis pe adresa redacţiei. Proiectul va finanţa o serie de lucrări de modernizare şi reabilitare care vor avea rolul de a creşte nivelul de trai al celor peste 16.000 de locuitori din cele şase comune riverane, respectiv aşterneri de covoare asfaltice pe întreaga lungime a sectoarelor vizate, construirea a aproximativ 16.600 mp de trotuare, amenajarea a 32 de staţii de autobuz, edificarea de ziduri de sprijin în zonele cu risc de alunecare, montarea a circa 2.500 m de parapeţi metalici, numeroase parcări şi treceri de pietoni.
Potrivit documentului, proiectul reabilitării acestor sectoare de drum judeţean reprezintă cel de-al treilea de acest gen ce se intenţionează a fi implementat în cadrul programului strategic vizând modernizarea infrastructurii rutiere a Traseului Regional Transilvania de Nord după ce, în intervalul mai-iunie 2017, CJ a depus spre finanţare proiectele vizând reabilitarea a altor 62 de km de drumuri judeţene, respectiv DJ 108K (limita Judeţ Bihor – Baraj Drăgan) şi DJ 764B (Baraj Drăgan – intersecţie DN1) – sectoare incluse în „Drumul Apusenilor” şi DJ 109 – Răscruci – Borşa – Aşchileu – limită jud. Sălaj – primul sector de drum judeţean cuprins în Drumul Bistriţei. „Îmbucurător e faptul că înaintăm rapid spre obţinerea finanţării europene pentru întregul traseu al Drumului Bistriţei din judeţul Cluj, în lungime de aproximativ 83 de km. În mod evident, marele avantaj al finanţării nerambursabile a acestui traseu este că ne va permite să economisim sume importante de bani din bugetul judeţului, sume pe care le vom direcţiona spre reabilitarea şi modernizarea unor noi drumuri judeţene ”, precizează preşedintele CJ, Alin Tişe. Acesta subliniază că obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea gradului de accesibilitate a zonei rurale din partea de est a judeţului Cluj, traversată de către „Drumul Bistriţei”, prin creşterea portanţei, a vitezei şi a siguranţei rutiere a sectoarelor de drum DJ 172A, DJ 161G şi DJ 161, intensificarea legăturilor de cooperare economică având în vedere proximitatea reţelei de transport TEN-T, reducerea consumului de carburant şi, implicit, a noxelor rezultate, respectiv facilitarea accesului la monumentele istorice, culturale şi de agrement din zonă.
Potrivit şefului administraţiei judeţene, sursele de finanţare ale acestei noi investiţii, în valoare totală de 130.315.300,52 lei, acestea se constituie din asistenţa financiară nerambursabilă solicitată, în cuantum de 127.300.650,72 lei, respectiv din contribuţia proprie a CJ Cluj în valoare de 3.014.649,80 lei. Totodată, Tişe arată că cheltuielile neeligibile ale proiectului, finanţate din bugetul administraţiei judeţene, sunt în cuantum de 416.677,31 lei şi reprezintă costul lucrărilor de amenajare a unei treceri la nivel cu calea ferată aflată pe traseul vizat.
Amintim că cele trei sectoare de drum judeţean, în lungime totală de aproximativ 42 de km, traversează şase comune din estul judeţului Cluj, respectiv Bonţida, Căianu, Geaca, Jucu, Pălatca şi Ţaga. Astfel, nu mai puţin de 16.032 persoane, cât numără locuitorii acestor comune conform ultimului recensământ, la care se adaugă cei 1.699 de elevi din şcolile din zonă, dar şi celelalte categorii de persoane care tranzitează zilnic drumurile judeţene DJ161, DJ161G şi DJ172A vor beneficia de cele mai bune condiţii de confort şi siguranţă. Trebuie amintit în acest sens faptul că, potrivit unui studiu efectuat în 2016 de Centrul de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică – CESTRIN, peste 2.100 de vehicule tranzitează zilnic zona, un număr deloc de neglijat având în vedere amplasamentul acestor drumuri.
A.S.

Articole din aceeasi categorie

One Response to CJ a depus încă un proiect de finanţare europeană pentru reabilitarea a 42 de km de drumuri judeţene

  1. Oare ce se intampla cu reparatia capitala a sectorului Somesul Rece-Marisel din DJ 107 P, anuntata anul trecut cu trambite si batai de toba. Dupa ce au fost decolmatate o parte din santuri, activitatea de reparatii a fost complet intrerupta. De ce?