Protestatarii clujeni resping revendicările absurde

Transportatorii şi fermierii clujeni au continuat seria de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare la 1 ianuarie. O parte dintre aceştia au plecat pe drumurile din ţară cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, îndreptându-se spre Bucureşti, traficul fiind blocat pe mai multe drumuri din țară, inclusiv pe Şoseaua de centură a Capitalei.

„Noi nu suntem de acord cu ingerința elementului politic în acțiunea noastră de protest – declară Marian Sopon, transportator și membru în prima comisie de negociere cu reprezentanții Guvernului și ai Ministerului Agriculturii. Diverse persoane politice au intervenit în protestul nostru pentru a ne influența, evident, pentru a câștiga capital politic. Noi nu suntem masă de manevră. Să se înțeleagă bine asta. Respingem orice ingerință.

Apoi trebuie să precizez că nu toți transportatorii din zona Clujului au fost de acord cu plecarea utilajelor și a camioanelor spre București. Unii nu au agreat nici măcar ideea de protest. Din păcate avem opinii diferite și asta poate rupe demersul nostru pentru un interes comun. În ceea ce privește revendicările adresate guvernului și ministerelor de resort, am constatat că paleta protestatarilor din toată țara este extrem de largă. Vreau să menționez că nu toate solicitările sunt realiste. Unele sunt de-a dreptul absurde. Și asta tot din cauza faptului că avem abordări diferite. Una este să ceri guvernului să revizuiască regimul taxelor și impozitelor, să plafoneze RCA-ul, să acorde subvenții pentru suprafețe mai mari sau băncile să plafoneze ROBOR-ul sau guvernul să nu mai permită scumpirea carburanților într-un ritm la care nu poți face față ca transportator și alta este să vii cu revendicări precum „combustibil gratis” pentru fermieri sau „dublarea subvențiilor”. Noi trebuie să avem o viziune rațională asupra lucrurilor. Ceea ce noi solicităm guvernanților trebuie să fie în spiritul legii. Referitor la aplicarea legislației, România este supravegheată de Comisia Europeană și oricât am forța noi lucrurile, sunt niște limite în care trebuie să ne încadrăm. Dar nu aș vrea să fiu înțeles greșit: noi vom continua protestul până vom obține ceea ce ne-am propus. Vom merge la București, vom insista asupra îmbunătățirii calității vieții transportatorilor și fermierilor, vom lupta pentru noi și familiile noastre. Sperăm să găsim înțelegere!” a declarat Marian Sopon.

Unele revendicări trebuie prezentate Comisiei Europene

Unele dintre revendicările protestatarilor ţin de facilităţile fiscale pe care România s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să le reglementeze, iar revendicările ce ţin de Comisia Europeană trebuie prezentate acesteia, pentru că altfel măsurile s-ar întoarce împotriva dumnealor, a declarat, duminică, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş. „Noi ştim că acest lucru este, cum am precizat, cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi ştim că aceste jaloane sunt ireversibile şi asupra lor nu se poate reveni. Iar, aşa cum am precizat şi protestatarilor, zona aceasta de revendicări care ţine de decizia Comisiei Europene, cu toate că noi îi înţelegem şi suntem de acord, trebuie prezentate Comisiei Europene pentru ca decizia să fie una care nu se întoarce împotriva dumnealor. Noi am precizat că orice jalon şi orice măsură care ţine de angajamentele cu Comisia Europeană, chiar dacă, să zicem, mâine, Guvernul României s-ar angaja şi ar lua-o, ar însemna o întoarcere împotriva dumnealor, pentru că suntem în situaţia în care Comisia Europeană are toate argumentele necesare pentru suspendarea fondurilor (…) şi de aceea am socotit de cuviinţă să fim foarte prudenţi în analiza acestor revendicări şi să nu-i punem în dificultatea în care, spre exemplu, subvenţiile prin plăţile directe care se fac din fonduri europene, în valoare de 13 miliarde de euro, ar fi periclitate. Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană. Nu sunt de joacă, pentru că ele vizează atât interesul dumnealor direct, dar şi investiţiile strategice ale României în infrastructura de autostrăzi, în modernizarea de şcoli, în infrastructura spitalicească”, a explicat Boloş la finalul discuţiilor cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor. El a subliniat că aceste tipuri de revendicări vor fi preluate într-un Memorandum care va fi discutat cu Comisia Europeană.

Sub un anumit prag falimentul în asigurări este posibil

În ceea ce priveşte RCA, acesta a menţionat că trebuie să fie discutată în continuare problema cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, pentru că şi în această privinţă sunt calcule care se fac, cât plăteşte omul ca şi primă de asigurare şi ce cheltuieli au asiguratorii. „Inducerea unui risc de faliment în sistemul de asigurări nu cred că îi lipseşte României în acest moment şi de aceea trebuie să fim înţeleşi că toate aceste tipuri de măsuri şi de revendicări trebuie analizate în contextul angajamentelor asumate cu instituţiile financiare şi în contextul riscului pe care îl generează. Spre exemplu, cu toată preţuirea şi cu toată înţelegerea de care dăm dovadă, sunt şi tipuri de măsuri care pot să conducă la încurajarea evaziunii fiscale. Deci noi trebuie să ştim că avem aceste măsuri, cum sunt cele cu eFactura, cu eTransport, cu eSigiliu pentru marfă, care sunt adoptate prin decizie a Comisiei Europene.(…) De la Comisia Europeană vin banii şi nu vine un euro, nici doi euro, vin zeci de miliarde de euro, iar condiţiile pe care noi trebuie să le respectăm sunt sfinte, altfel punem în pericol atât interesul dumnealor…Nu cred că şi-ar dori să piardă România şi dumnealor în mod direct fondurile europene, cum nici noi banii europeni pentru investiţiile preţioase pe care le avem în infrastructură, în modernizare de şcoli”, a mai afirmat Marcel Boloş.

E-factura sau o cale ireversibilă

Întrebat dacă eFactura se modifică, ministrul a explicat că „este o cale ireversibilă la care se angajează toate statele membre ale Uniunii Europene” şi trebuie să fim în pas cu aceste măsuri, cu atât mai mult cu cât suntem ţara cu indicatorul de evaziune fiscală cel mai mare. „Deci este nepotrivit şi nefiresc acum, când Comisia Europeană ne monitorizează în mod direct, noi să adoptăm măsuri care sunt de natură să încurajeze evaziunea fiscală. Ar fi un vot de blam pe care îl dăm noi şi pe care ni-l dăm noi în faţa Comisiei Europene. Trebuie să înţelegem acest lucru, că România este angajată pe calea combaterii evaziunii fiscale. Până acum ne-am plâns că nu avem bani din evaziunea fiscală. Acum luăm măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale şi nici aşa nu este bine. Nu merge. Trebuie să valorificăm la maximum potenţialul pe care îl avem din combaterea evaziunii fiscale, pentru că este nedrept ca tot timpul să ne îndreptăm spre contribuabili, să le cerem impozite şi taxe în plus, pentru că noi suntem fie nevrednici să tăiem cheltuielile publice, fie să adoptăm măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale”, a punctat ministrul Finanţelor. Pe de altă parte, el a subliniat că reprezentanţii ministerului au fost de acord cu un număr de şase măsuri propuse de protestatari, ca, de exemplu, Legea prevenţiei să fie aplicată numai pentru acele fapte care nu sunt de natură de evaziune fiscală, sau simplificarea procedurală şi partea de digitalizare, pentru care va fi elaborat un pachet de măsuri.

Nici fermierii nu se lasă: vor protest național

În ceea ce privește fermierii, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu le soluţionează revendicările, a anunţat organizaţia. Aceasta a transmis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale lista de probleme ridicate de membrii săi, fermieri şi cooperative. „AAC a inclus în lista de solicitări şi termene clare pentru soluţionare/implementare, pe care Ministerul Agriculturii, prin ministrul Florin-Ionuţ Barbu, să şi le asume în cadrul consultărilor programate să înceapă luni, 15 ianuarie. (…) În cazul în care ministrul Florin-Ionuţ Barbu nu va accepta şi respecta termenele asumate, AAC va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional. Acest lucru a fost anunţat de AAC încă din 12 ianuarie 2024, în cadrul unui comunicat de presă”, avertizează Alianţa. În plus, AAC subliniază că toate aceste probleme au fost aduse la cunoştinţa MADR şi a altor structuri din Guvern prin numeroase adrese transmise oficial în ultimii doi ani şi nu numai.
Pe listă se află și compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina şi reintroducerea taxelor vamale pentru mărfurile de origine ucraineană. Un alt punct pe listă este reprezentat de actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei pentru motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură, cu termen în 30 iunie 2024.

Ministerul Finanțelor dispus să intervină cu facilități

Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au propus duminică delegaţiei fermierilor şi transportatorilor o serie de soluţii legale pentru rezolvarea problemelor, precum scutire la impozitul pentru profitul reinvestit sau simplificarea procedurilor din Codul fiscal, au declarat, pentru AGERPRES, surse guvernamentale. Astfel, în urma şedinţei între reprezentanţii Ministerului de Finanţe, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Autorităţii Vamale Române şi delegaţia protestatarilor din sectorul fermierilor şi transportatorilor, reprezentanţii instituţiilor statului au propus ca Legea prevenţiei să se aplice numai pentru faptele care nu sunt de evaziune fiscală, ca procedurile din Codul fiscal să fie simplificate, în vederea debirocratizării, realizarea unui parteneriat între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Agriculturii pentru un cadru legal referitor la certificate de producători locali, crearea unui cadru legal pentru investiţii în agricultură şi industria agroalimentară, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi pentru investiţii în infrastructură în parteneriat cu Ministerul Transporturilor. Alte propuneri vizează scutirea la impozitul pentru profitul reinvestit în ferme din domeniul agriculturii şi pentru profitul reinvestit pentru firmele din domeniul transporturilor şi reglementarea contabilă şi recunoaşterea fiscală a subvenţiilor în vederea clarificării facilităţilor legate de scutirea de la plata impozitului pe profit.

Premierul Marcel Ciolacu către miniștri: Urgentați !

În urma consultărilor cu delegația transportatorilor și fermierilor, premierul Marcel Ciolacu le-a cerut luni miniştrilor de linie să urgenteze elaborarea actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermierii şi transportatorii care protestează. Potrivit unui comunicat al Guvernului, scopul discuţiilor de la Palatul Victoria a fost urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluţiile convenite de cele două părţi prin procesele-verbale încheiate. Membrii Executivului au prezentat modul în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele şedinţe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern şi ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor şi al transportatorilor. De asemenea, s-a discutat despre situaţia verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează. „Negociem în continuare cu bună-credinţă cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roşie peste care nu putem trece”, le-a transmis premierul miniştrilor prezenţi. Totodată, prim-ministrul le-a cerut reprezentanţilor Guvernului să continue discuţiile cu fermierii şi transportatorii, implicând în dialog şi asociaţiile mari, reprezentative pentru cele două domenii.

Beniamin Pascu

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut