Cinstirea memoriei Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, la Cluj

Moaște ale Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea vor fi expuse duminică, 22 octombrie, întreaga zi, în Catedrala greco-catolică „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca (B-dul Eroilor nr. 10). Va fi astfel readus în inimi modelul marelui sfânt al Bisericii Catolice, dar și al unui mare Om, iubitor de Dumnezeu și de oameni, în ziua pomenirii sale de către calendarul liturgic latin.

Moaștele vor putea fi venerate în orele dintre celebrările liturgice duminicale, programate de la orele 8:30, 10:30 și 18:00, și vor rămâne în catedrală atât timp cât vor fi credincioși dornici să stea câteva momente, în reculegere, în faţa lor.

Relicva, însoţită și de un atestat cu privire la prezenţa picăturilor din sângele Papei, este un dar pentru Eparhia de Cluj-Gherla, din partea celui care i-a fost secretar timp de aproape 40 de ani, Eminența Sa Cardinalul Stanislav Dziwisz, Arhiepiscop de Cracovia.

Sfântul Ioan Paul al II-lea este un apropiat prieten al Bisericii Române Unită cu Roma Greco-Catolică (BRU), pe care a numit-o „Biserică a martirilor și mărturisitorilor” și prieten al tuturor românilor. El a numit România „Grădina Maicii Domnului”. Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, notează doar câteva dintre urmele trecerii marelui Papă prin istoria BRU: „Adeseori el își îndrepta cu iubire paternă «ochii sufletului» spre Biserica noastră. Trebuie menţionat faptul că primele generaţii de episcopi greco-catolici români au primit Bulele Pontificale cu sigiliul și semnătura Pontifului Ioan-Paul al II-lea. Putem spune că de personalitatea Papei Ioan-Paul al II-lea se leagă reînvierea Bisericii noastre după perioada de persecuţie. Cea de-a doua numire de cardinal din cadrul naţiunii noastre, cea a Eminenţei Sale Alexandru Todea, a fost făcută de către Ioan Paul al II-lea – un eveniment cu totul inedit pentru o Biserică atât de mică numeric comparativ cu marile comunităţi catolice din lume. Ne amintim, de asemenea, cu bucurie și invitaţia pe care Ioan-Paul al II-lea a făcut-o întregului Cor Episcopal, în Anul Jubiliar 2000, când, pentru întâia oară, întregul Episcopat al BRU a celebrat Sfânta Liturghie în rit bizantin, în limba română, în Basilica San Pietro din Roma, în prezenţa Papei Ioan Paul al II-lea. În același an a fost emis un document pontifical deosebit de important și foarte puţin cunoscut: Suveranul Pontif a adresat o Scrisoare Apostolică Bisericii Greco-Catolice din România, cu ocazia împlinirii tricentenarului de la data Unirii cu Biserica Romei – este primul document de acest fel din istoria Bisericii Greco-Catolice. Doresc să subliniez și memorabila vizită în România a Episcopului Romei, întâia vizită a unui urmaș al Sfântului Apostol Petru pe plaiurile mioritice, din luna mai a anului 1999, care a trezit acea voce memorabilă a poporului drept-credincios ce a rămas în sufletul Pontifului Ioan-Paul al II-lea și, cu siguranţă, și al poporului român, strigătul «Unitate, Unitate!»”.

Un scurt dar relevant portret al Papei Ioan Paul al II-lea a schiţat, la data beatificării, succesorul său pe tronul Sf. Petru, Papa Benedict al XVI-lea, care a spus: „Cu mărturia lui de credinţă, de iubire și de curaj apostolic, însoţită de o mare carismă umană, acest exemplar fiu al naţiunii poloneze i-a ajutat pe creștinii din toată lumea să nu le fie teamă să spună că sunt creștini, că aparţin Bisericii, să vorbească despre Evanghelie. Într-un cuvânt: ne-a ajutat să nu ne fie teamă de adevăr, pentru că adevărul este garanţia libertăţii. și mai în sinteză: ne-a redat forţa de a crede în Cristos, deoarece Cristos este Redemptor hominis, Răscumpărătorul omului: tema primei sale Enciclice și firul conducător al tuturor celorlalte.”

Acest minunat Sfânt și Om va fi evocat și invocat în Catedrala greco-catolică clujeană de către Episcopul eparhial PS Florentin – care a fost consacrat episcop prin mâinile Papei Ioan-Paul al II-lea -, de preoţii slujitori la masa Sf. Altar și de credincioși, dintre care, mulţi, în 1999 au fost la București să-l întâmpine și ovaţioneze, sau au mers în pelerinaj la Roma, pentru a asista la ceremoniile de beatificare (de către Papa Benedict al XVI-lea, la 1 mai 2011) și canonizare (de către Papa Francisc, la 27 aprilie 2014). Toţi cei care doresc să se apropie în mod spiritual de Sfântul Ioan Paul al II-lea sunt invitaţi să o facă, în reculegere și cu încredere în puternica sa mijlocire la Tatăl Ceresc.

V.S.

Articole din aceeasi categorie