Cinemateca TIFF

Medalion Benedikt Erlingsson

joi 11 octombrie 20. 00 & 22. 00 * cinematograf ‘Victoria’

Sezonul de toamnă al Cinematecii TIFF debutează mâine, 11 octombrie, cu o seară specială dedicată regizorului islandez Benedikt Erlingsson. Astfel, două dintre filmele acestuia, Despre oameni și cai și, în avanpremieră, Femeie în război, sunt programate în prima seară a Cinematecii TIFF. Cinematecă cu un nou sediu, am numit cinematograful ‘Victoria’.

Titlul original al filmului Despre oameni și cai, (tradus din islandeză Calul din noi) reflectă, poate, cel mai bine întreaga filosofie a filmului de debut lansat, în 2013, de către Benedikt Erlingsson. Soarta personajelor umane este percepută din perspectiva cailor, relația dintre cele două specii fiind unică, greu de tradus și fascinantă. La fel de fascinant este și decorul în care povestea se derulează; peisajele islandeze copleșesc spectatorul prin frumusețea lor perfectă, fiind o enormă scenografie naturală în care oamenii, crescători de cai, interacționează și dezvoltă povești unice. Despre oameni și cai a fost o revelație a anului 2014, câștigând premii la numeroase festivaluri internaționale (San Francisco International Film, San Sebastian, Tokyo International Film Festival și multe altele), publicul român având șansa să-l descopere în cadrul TIFF 2018.

Perfecțiunea filmului de debut e dusă mai departe de Benedikt Erlingsson cu Femeie în război, un „film inteligent, care nu doar îți dă o stare de bine, ci și știe cum să abordeze probleme globale stringente, cu mult umor și un sentiment că, în final, se poate face dreptate” (‘Variety’). Femeia e gata să riște totul pentru a proteja zonele sălbatice ale Islandei pe care le iubește atât de mult. Când află că un copil își va face loc în viața ei, Halla începe să-și pună întrebări serioase vizavi de manifestul pe care l-a pus în mișcare. Mai trebuie menţionat faptul că Femeie în război este proaspăt câştigător al Art Cinema Award la Filmfest Hamburg, premiu care îl readuce pe Erlingsson în cursa premiilor Oscar la categoria cel mai bun film străin.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie