Cinemateca TIFF. Vincent Van Gogh, primul lungmetraj… pictat! 65.000 cadre pictate!!!

joi 12 aprilie, 19. 30 * cinematograf ‘Victoria’ * invitată pictoriţa Carmen Belean

Loving, Van Gogh/Cu drag, Van Gogh (producţie Polonia, 2017) a avut parte de nominalizări pentru cel mai bun film animat la Oscar, Globurile de Aur, BAFTA, David di Donatello, a obţinut premii la European Film, la Golden Eagle/Rusia, Annecy,…, un total de 16 premii şi 47 de nominalizări, meritate toate.

Cu Loving, Van Gogh ne aflăm în faţa primului lungmetraj ‘pictat’, fiecare cadru este o pictură în ulei, mai precis 12 picturi/secundă, 720 de picturi/minut, 65. 000 cadre pictate ! La care au muncit peste 125 de pictori din 20 de ţări ale lumii, printre care şi Carmen Belean/România.

Vă ofer datele statistice ale realizării peliculei, pentru a sublinia efortul artistic depus, impresionant, lucru ce trebuie recunoscut şi apreciat. Apoi, pentru a vă spune că filmul este, fără exagerare, extraordinar. Animaţia desprinsă din picturile lui Van Gogh ne introduce în universul lumii lui Van Gogh, populată de personaje din cele mai diverse straturi sociale, de peisaje mirifice, o lume vie graţie tonurilor folosite de pictorul olandez. Nu trebuie uitat faptul că Van Gogh lasă omenirii peste 900 de picturi şi peste 1000 de desene şi schiţe.

Mergeţi să vedeţi filmul. Vă asigur că nu veţi regreta deloc. Aveţi ocazia să vedeţi sau să revedeţi lucrări celebre precum Mâncătorii de cartofi, Casa galbenă, Semănătorul, Vază cu floarea – soarelui, Noapte înstelată, Lan de grâu cu chiparoşi, Lan de grâu cu corbi, Autoportret,…

Reuşita poartă mai multe semnături, Dorota Kobiela şi Hugh Welchman (regizori), actorii/mai precis vocile actorilor Robert Gulaczyk (voce ‘Vincent Van Gogh’), Saoirse Ronan, Douglas Booth,…, lor adăugându-li-se cei peste 125 de pictori.

Sunt 95 de minute care vă vor ţine cu sufletul la gură, sunt 95 de minute de artă, 95 de minute în care veţi vizita muzee, vă veţi bucura de lucrări, într-un film despre viaţă şi moarte. Pentru că şi moartea lui Van Gogh este una pusă sub semnul întrebărilor. Cu siguranţă, nu s-a sinucis. Cu siguranţă, a fost împuşcat din greşeală de doi copii. Cu siguranţă, Van Gogh şi-a asumat vina de a se fi rănit…accidental. Cu siguranţă veţi aprecia acest Loving, Van Gogh.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie