Cinemateca TIFF: ‘Pororoca’ şi doi Invitaţi speciali, Bogdan Dumitrache şi Iulia Lumânare

• joi 18 ianuarie, 19.00 •

Avanpremiera celui mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu, „Pororoca”, şi o seară specială dedicată regizorului grec Yorgos Lanthimos vor umple serile de joi dedicate Cinematecii TIFF la cinema ‘Victoria’, pentru a doua jumătate a lunii ianuarie.

Foarte aşteptat de publicul din ţară după succesul înregistrat la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian, unde Bogdan Dumitrache a primit premiul pentru cel mai bun actor, „Pororoca” este cel de-al treilea film de lung metraj semnat de Constantin Popescu. Într-o familie în care toate lucrurile par roz, apare drama dispariţiei fiicei de doar 5 ani, într-o banală după-amiază petrecută în parc. Fără nicio pistă de urmat, având doar sprijinul unor autorităţi ce acţionează fără tragere de inimă, personajele devin copleşite de vină, neputinţă şi durere, iar filmul le urmăreşte până la năruirea lor emoţională totală.

Tema este cunoscută, dispariţia unui copil, şi din câte ştiu eu, este şi prima abordare a acesteia în filmul românesc. O abordare fericită, merit al întregii echipe, de la regizor la actori, de la imagine (Liviu Marghidan) la montaj (Corina Stăvilă).

Presa străină prezentă la San Sebastian, unde filmul a avut premiera mondială fiind inclus în competiţia oficială, a văzut filmul lui Constantin Popescu cu totul ieşit din registrul cinematografic obişnuit regizorilor români, fără prea multe în comun cu „dramele de apartament”. Bogdan Dumitrache face unul dintre cele mai bune roluri ale sale (dacă nu chiar cel mai bun), de altfel întreaga distribuţie este considerată excelent aleasă, iar imaginea semnată de Liviu Marghidan este menţionată în toate cronicile internaţionale.

Publicul clujean are şansa să vadă acest film în premieră şi să participe la final la o discuţie cu actorii în rol principal, Bogdan Dumitrache şi Iulia Lumânare. După avanpremiera de joi, „Pororoca” va putea fi urmărit în sălile de cinema din întreaga ţară.

Filmul în sine are parte de nominalizări la Dragon Award (Goteborg), la Golden Eye (Zurich), a obţinut Silver Seashell la San Sebastian, la care se adaugă şi selecţia în festivalul internaţional de la Rotterdam, ediţia a 47 – a, secţiunea ‘Voices’.

Pororoca (producţie România, Franţa), regia Constantin Popescu; în distribuţie Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Ştefan Raus, Emanuel Pârvu, Ioana Flora, Isabela Neamţu

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie