Cinemateca

Regal Charlie Chaplin. “Dictatorul”, când în lume este loc pentru fiecare

miercuri 7 august, 18. 30 * cinematograf “Dacia”

Nu rataţi astăzi 7 august, “The Great Dictator/Dictatorul”, regal marca Charlie Chaplin, film curajos pentru anul premierei, 15 octombrie 1940. Spun curajos având în vedere câteva date istorice: Statele Unite încă nu erau în război cu Germania nazistă; Hitler era în plină ascensiune şi, nu în ultimul rând, Franţa şi Anglia au ezitat să atace Germania deşi avea toate motivele. Mă gândesc numai la trataele de neagresiune ale Germaniei, încălcate cu bună ştiinţă.

Chaplin concepe Dictatorul ca o satiră politică, una extrem de virulentă la adresa liderilor fascişti, Hitler şi Mussolini în primul rând. Discursul dicatorului ar fi trebuit să constituie un veritabil semnal de alarmă pentru liderii europeni şi nu numai pentru ei. Nu a fost să fie, ştim consecinţele.

Am amintit de discurs, care constituie miezul fierbinte al peliculei. Vă supun lecturii câteva rânduri numai: „În această lume este loc pentru fiecare. Iar pământul este bogat şi poate să-i hrănească pe toţi. (…) Celor care mă aud, le spun: nu descurajaţi. (…) Ura va dispărea, dictatorii vor muri şi puterea luată de la popor va reveni poporului. Atâta timp cât oamenii vor trăi, libertatea nu va dispărea. Soldaţi! Nu vă supuneţi acestor ticăloşi care vă dispreţuiesc şi vă subjugă, care vă ordonează vieţile, gândurile şi sentimentele. Care vă tratează ca pe animale şi vă transformă în maşini. Nu cedaţi acestor oameni denaturaţi cu creiere şi suflete de maşini! (…) În numele democraţiei să preluăm această putere! Să ne unim! Să luptăm pentru o lume nouă, o lume decentă care va da tuturor şansa de a munci, care va da tinerilor un viitor şi bătrânilor o siguranţă. (…) Să luptăm pentru eliberarea lumii, pentru desfiinţarea graniţelor naţionale, pentru înlăturarea lăcomiei, a urii şi a intoleranţei. Să luptăm pentru o lume a raţiunii, o lume în care ştiinţa şi progresul vor conduce către fericirea tuturor oamenilor. Soldaţi! În numele democraţiei, să ne unim!”.

Charlie Chaplin este producător, regizor şi actor în dublu rol (cel al dictatorului Tomaniei, ‘Adenoid Hynkel’, respectiv cel al bărbierului evreu). Alături de el sunt Paulette Goddard (‘Hannah’), Jack Oakie (dictatorul Bacteriei, ‘Benzino Napaloni’), Henry Daniell (‘Garbitsch’), Billy Gilbert Feldmareşalul Herring’). Este uşor de ghicit cine se află în spatele lor.

Dictatorul este în TOP 100 filme de văzut. Nu trebuie uitat nic I faptul că ne aflăm în faţa primului film vorbit al lui Chaplin, film recompensat cu cinci premii Oscar.

Regalul Chaplin mai propune, săptămânal, şi alte titluri, asupra cărora mă voi opri la timpul respectiv.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie