Cinemateca

Cinci filme din categoria… 1001 filme de văzut într-o viaţă!

8 – 12 iulie * cinematograf “Dacia”, 18. 30

Cinemateca inspiratului Ucu Bodiceanu merge mai departe şi nu oricum. De data aceasta cu nu mai puţin de cinci titluri de top, filme multi nominalizate şi multi premiate la mari şi importante festivaluri. Plusul este adus de cinci regizori tot din categoria vârfuri, respectiv de actori care au scris, unii încă o mai fac, istoria cinematografiei mondiale. Să le vedem…

Luni 8 iulie: Bătrânul şi marea (producţie 1958), este regizat de John Sturges, cu Spencer Tracy în rolul bătrânului pescar părăsit de noroc; este ecranizarea romanului cu acelaţi titlu de Hemingway, film la nivelul scrisului; nu trebuie uitat deloc faptul că The Old Man and the Sea a fost distins cu Premiul Pulitzer în 1952.

Marţi 9 iulie: Casablanca (1942); filmul regizorului Michael Curtiz – în distribuţie Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman – a primit trei premii Oscar (film, regie, scenariu); este o poveste de dragoste pe fundalul pătrunderii trupelor germane în Maroc.

Miercuri 10 iulie: Gară pentru doi (1983, Rusia) poartă semnătura lui Eldar Ryazanov; filmul a fost nominalizat la Palme d’ Or (Cannes); este povestea a doi oameni, El şi Ea, care reuşesc să găsească un drum… împreună.

Joi 11 iulie: Umbrelele din Cherbourg (1964, Franţa), regizat de Jacques Demy, Catherine Deneuve în rolul titular, este musicalul care a făcut furori imediat după premiera mondială; dacă vreţi, este un La La Land, varianta old times; patru nominalizări Oscar, una la Globul de Aur, un premiu la Cannes.

Vineri 12 iulie: Fratele Soare, sora Luna (1972, Italia), regia Franco Zeffirelli; nume de referinţă în distribuţie – Alec Guinees; nominalizat la Oscar, la BAFTA, un premiu David di Donatello; Zeffirelli îşi axează filmul pe primii ani din viaţa lui Francis de Assisi; Francis a fost primul om din istorie care a renunțat la tot ce este pãmântesc: a renunțat la o viațã de confort material pentru a cãuta comuniunea spiritualã cu lumea.

Sunt, veţi admite acest lucru, filme din categoria 1001 de filme de văzut într-o viaţă. Le-am văzut la timpul lor, le – am revăzut, vă invit să faceţi acelaşi lucru.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie