Cinemateca

Regal Charlie Chaplin în… “The Kid”

miercuri 14 august, 18. 30 * cinematograf “Dacia”

Încet, încet avem ocazia să revedm filmele copilăriei noastre. Şi între filmele văzute şi răvăzute se află The Kid/Piciul (1921), film care nu te poate lăsa indiferent. Povestea este universală şi mai mult, nu este deloc nouă. Copii abandonaţi au fost şi în trecut, sunt şi în prezent, trist să spun că vor fi şi în viitor. Important este cine şi cum se ocupă de soarta lor.

Piciul răspunde, parţial desigur, la aceste întrebări. Pentru că povestea este emoţionantă. Un copil este abandonat, un vagabond îl ia sub aripa lui protectoare, între cei doi se naşte o relaţie care depăşeşte camaraderia suferinţelor, care, repet, emoţionează. Nu întâmplător este considerat cel mai bun dar şi cel mai personal film realizat de Chaplin. Unul care se află în TOP 100 cele mai bune şi de văzut filme, dar şi în celebrul National Film Registry, Statele Unite, inclus în 2011.

Filmul trebuie văzut şi pentru multele calităţi artistice ale lui Chaplin, în ipostaza de scenarist, regizor, producător, monteur, coloană sonoră şi nu în ultimul rând, actor. Nu trebuie uitat faptul că Chaplin se află la primul lui lungmetraj, cu premiera la 21 ianuarie, 1921, filmul fiind bine primit de public şi ciritică. Şi cum se poate vedea, Piciul rezistă timpului. Rezistă pentru poveste, pentru distribuţie – Edna Purviance, Lita Grey, Jackie Coogan/’Piciul’, Carl Miller, Tom Wilson,…-, pentru Chaplin, aici în rolul ‘Vagabondului’. Simpatic, altruist, dăruit trup şi suflet noului său prieten.

Este filmul despre care s-a spus, pe drept cuvânt, că este “o comedie în care zâmbetul este la el acasă, cum este şi o… lacrimă”.

Ajungem să vedem aceste filme cu alţi cohi decât le-am văzut în urmă cu 30, 40 de ani. Analizele personale sunt altele, îmbogăţite ca să fiu corect. Pot spune că Piciul făcea public pentru un singur om, Charlie Chaplin. Optica s-a schimbat şi Piciul este văzut nu numai pentru actor, ci şi pentru tematica dezvolată, actuală şi în zilele noastre. Cu rezolvări greu de anticipat…

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *