Cine sunt provocatorii din 15 martie de la Cluj-Napoca

    Jandarmii clujeni au anunţat că au sancţionat contravenţional patru persoane care a luat parte la Zilele Revoluţiei Maghiare de la 1848, din cauză că nu au dat curs solicitării organizatorilor de a părăsi adunarea după ce au afişat steagul Transilvaniei de dinainte de 1918. Reprezentanţii Grupării Mobile de Jandarmi Cluj au precizat că deşi manifestarea s-a desfăşurat paşnic şi civilizat, pe timpul marşului spre Catedrala ‘’Sf Mihail’’, şi-au făcut apariţia patru persoane care au expus steagul Transilvaniei de dinainte de 1918. Potrivit jandarmilor, organizatorul activităţilor s-a delimitat de acţiunea acestora, cerându-le să nu desfăşoare steagul ori să părăsească manifestarea, însă cele patru persoane au refuzat să dea curs solicitărilor organizatorului. ‘’Ca urmare a celor sesizate de către organizator, jandarmii au identificat persoanele şi au aplicat 4 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1500 lei, conform art. 26, lit f), din Legea 60 din 1991 republicată, pentru  ,,refuzul de a părasi imediat adunarea, dacă măsura a fost dispusă de conducătorii acţiunilor’’ şi nu cum s-a vehiculat pe anumite canale de comunicare, că intervenţia jandarmilor s-a datorat faptului că cele 4 persoane ar fi afişat anumite însemne, respectiv steagul Transilvaniei de dinainte de 1918’’, au precizat organizatorii.
Printre persoanele sancţionate se numără Fancsaly Erno, preşedintele filialei Cluj-Napoca a Partidului Popular Maghiar din Transilania şi Soos Sandor, preşedintele PPMT Cluj.
Fancsaly Erno este unul dintre susţinătorii aşa zisei mişcări transilvăniste, una cu caracter separatist şi de negare a caracterului naţional-unitar al statului român. În acest sens, în urmă cu doi ani, Fancsaly a iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru a justifica susţinerea pentru autonomia Transilvaniei. Totodată, atât Fancsaly cât şi Soos Sandor sunt cunoscuţi pentru colaborarea pe care o au cu organizaţii ultraradicale ungureşti, precum Mişcarea Tinerilor din 64 de Comitate şi Jobbik. Ca exemplu, anul trecut, de 15 martie, Soos Sandor şi Fancsaly Erno au ţinut să comemoreze martirii de la 1848 alături de reprezentanţi ai Jobbik şi HVIM în curtea unui imobil de pe strada Pădurii din Cluj-Napoca. Prezenţa celor doi alături de extremiştii de la HVIM şi Jobbik este explicabilă, mai ales că împărtăşesc viziuni comune cu privire la viitorul acestei zone a Europei şi modul în care-şi pot îndeplini obiectivele. De altfel, colaborarea dintre Fancsaly Erno şi Jobbik este cunoscută şi din cadrul taberei ‘’EMI Tabor’’ de la Gheorgheni – Harghita, ale cărei baze au fost puse de şeful PPMT Cluj, Soos Sándor, şi în care, an de an, se încearcă găsirea de soluţii pentru combaterea efectelor Trianonului asupra naţiunii maghiare. Fancsaly Ernö a fost şeful filialei Odorheiu Secuiesc a structurii ‘’Tinerii Maghiari din Ardeal’’(EMI), organizatoarea acestei tabere, iar invitatul special al ultimelor ediţii a fost Vona Gábor, preşedintele Jobbik şi fondatorul organizaţiei Garda Maghiară. Ţinând cont de aceste elemente, era imposibil ca Soos Sandor şi Fancsaly Erno să se abţină de la provocări pentru a ieşi în evidenţă cu ocazia zilei de 15 martie.
C.P.

Articole din aceeasi categorie