Cine mai aşteaptă soluţii definitive în dosare de abuz în serviciu aflate pe rolul Curţii de Apel Cluj

Mai multe persoane care deţin sau au avut funcţii sau demnităţi publice, trimise în judecată pentru abuz în serviciu, aşteaptă soluţii definitive în cauze aflate pe rolul Curţii de Apel Cluj. Printre acestea se numără fostul primar al municipiului Sighetul Marmaţiei, Ovidiu Nemeş şi directorul economic din cadrul primăriei, Ioan Bărbuş. Totodată, fostul arhitect şef al judeţului Cluj aşteaptă sentinţa definitivă în dosarul privind abuzul în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuzul în serviciu contra intereselor publice. Fostul primar al comunei Râşca, Ioan Morar încearcă să obţină, în contextul deciziei Curţii Constituţionale de anul trecut, revizuirea deciziei prin care a fost condamnat pentru abuz în serviciu.

Fostul primar al municipiului Sighetul Marmaţiei, Ovidiu Nemeş aşteaptă ca instanţa Curţii de Apel Cluj să se pronunţe în două dosare penale în care este judecat pentru fapte de abuz în serviciu. Una dintre cauze vizează un contract de asistenţă juridică încheiat de Ovidiu Nemeş pe vremea când era primar cu un avocat. Dosarul a fost trimis în judecată în 2014 de DNA Cluj, în cauză fiind judecat şi directorul economic Ioan Bărbuş. Potrivit DNA, Ovidiu Nemeş a încheiat în mod nelegal un contract de asistenţă juridică cu un avocat şi a dispus în aceeaşi zi plata către acesta a sumei de 24.800 lei cu TVA inclus, reprezentând plata unor servicii acordate în favoarea primăriei, respectiv redactarea unei plângeri penale împotriva unei societăţi comerciale. „În perioada februarie — martie 2014, Ioan Bărbuş a contactat un alt avocat, a purtat discuţii cu acesta, cu privire la încheierea unui contract cu primăria, fără a fi împuternicit în acest sens, semnând în 4 martie, în mod nelegal, un contract de asistenţă juridică şi a efectuat plata a 10.000 lei, reprezentând onorariul pentru redactarea unei cereri de revizuire”, arată DNA.

Potrivit procurorilor, astfel a fost creat un prejudiciu total în dauna bugetului local al primăriei de 34.800 lei întrucât cele două contracte au fost încheiate cu încălcarea prevederilor legale, în condiţiile în care instituţia are compartiment juridic la care sunt angajaţi consilieri juridici, plătiţi pentru prestarea de servicii juridice. Dosarul a fost judecat la Tribunalul Maramureş iar în toamna anului trecut instanţa a dispus condamnarea lui Ovidiu Nemeş la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare şi pe Ioan Bărbuş la doi ani de închisoare cu suspendare. Soluţia a fost atacată cu apel, cauza urmând să fie dezbătută în 20 februarie a.c.

Tot în 2014, Ovidiu Nemeş a mai fost trimis în judecată de DNA Cluj sub acuzaţia de abuz în serviciu în dosarul „parcomatelor”. Prin acelaşi dosar au mai fost deferiţi instanţei, directorul economic Ioan Bărbuş şi consilierul juridic Mihaela Dunca Diana Mihaela. Potrivit anchetatorilor, cei trei au încheiat un contract cu o societate comercială ce avea ca obiect închirierea, de către Primăria municipiului Sighetul-Marmaţiei, a 10(zece) automate de vânzare a tichetelor de parcare (parcometre). „Contractul respectiv a fost încheiat de catre cei trei inculpaţi, cu încălcarea atributiilor stabilite prin fişa postului, dar şi cu nerespectarea dispoziţiile legale privind achiziţiile publice. Din conţinutul prevederilor legale de la momentul încheierii contractului de închiriere rezulta faptul că reprezentantii primăriei au încheiat ţi semnat acest contract de achizitie publică în valoare totală de 24.000 euro fără TVA, prin atribuire directă, deţi dispozitiile legale prevedeau că achizitia directă se putea efectua dacă valoarea achizitiei nu depăţea echivalentul în lei a 15.000 euro. De asemenea, contractul de închiriere continea o clauză conform căreia locatarul, respectiv Primăria municipiului Sighetul Marmatiei va plăti o penalitate de 1%, pentru fiecare zi de întârziere la plata chiriei ori a oricăror obligatii de plată ce-i revin””, au arătat procurorii.

În toamna anului 2016, Tribunalul Maramureş a pronunţat pedepse în acest dosar: Ovidiu Gheorghe Nemeş – doi ani şi şase luni de închisoare, precum şi la interzicerea exercitării unor drepturi; Ioan Bărbuş – doi ani şi şase luni de închisoare, precum şi la interzicerea exercitării unor drepturi; Mihaela Diana Dunca – un an şi şase luni de închisoare, precum şi la interzicerea exercitării unor drepturi. Toate cele trei pedepse au fost însă suspendate. Şi această hotărâre a fost atacată cu apel, ieri având loc primul termen de judecată la Curtea de Apel Cluj.

Într-o altă cauză cu abuz în serviciu aflată pe rolul Curţii de Apel Cluj este judecată Sanda Oltean, fost arhitect şef al Consiliului Judeţean Cluj. Sanda Oltean a fost trimisă în judecată de Parchetul Judecătoriei Cluj-Napoca pentru infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată după ce ar fi încercat să favorizeze o persoană la un concurs ce viza postul de şef al serviciului urbanism.

La sfârşitul lunii mai anul trecut, Judecătoria Cluj-Napoca a dispus schimbarea încadrării juridice din abuz în serviciu în formă continuată în abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi abuz în serviciu contra intereselor publice, pronunţând o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare.

Sanda Oltean a făcut apel, urmând ca în 23 martie Curtea de Apel Cluj să dea o soluţie definitivă în acest caz.

O altă cauză în care Curtea de Apel Cluj este chemată să se pronunţe în cauza ce vizează cererea fostului primar al comunei Râşca, Ioan Morar privind revizuirea deciziei prin care a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Morar şi-a primit decizia de condamnare în luna mai anul trecut iar în luna octombrie prefectul Ioan Vuşcan a emis ordin prin care a constatat încetarea mandatului acestuia. Morar însă a încercat să scape de condamnare, înaintând o cerere de revizuire la Judecătoria Huedin. Instanţa însă i-a respins cererea, iar Morar s-a adresat Curţii de Apel Cluj. Instanţa de apel a fixat ca termen pentru această cauză data de 3 martie. Nu ştim ce soluţii se vor da în toate aceste cauze însă, luni 13 februarie, Curtea de Apel Cluj a dispus achitarea pentru faptele de abuz în serviciu pe Gabriel Ruga, fost director general al filialei ELECTRICA TRANSILVANIA NORD si pe Constantin Stoica, fost director la SISEE TRANSILVANIA NORD după ce instanta Tribunalului Cluj i-a condamnat la pedepse cu închisoarea. Decizia de achitare a Curţii de Apel Cluj are la baza articolul 16, alin 1, litera b din Codul de Procedură penală potrivit căruia fapta nu este prevăzută de legea penală. În acelaţi dosar a fost achitat pentru infractiunea de abuz în serviciu ţi Petru Morar, fost ţef al Serviciului Aprovizionare din cadrul SISEE Transilvania Nord iar omul de afaceri Vasile Croitoru a fost găsit nevinovat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată. Sentinţa Curţii de Apel Cluj în această cauză a fost data în concordanţă cu decizia Curţii Constituţionale din vara anului trecut.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie