Cinci legi extrem de importante pentru zonele montane

Cinci legi menite să ducă la dezvoltarea zonelor montane au fost adoptate, miercuri, de Camera Deputaţilor.

În zona montană din România trăiesc 3.354.041 de locuitori, reprezentând 15,08 la sută din populația țării. Zona montană este marcată de dezavantaje naturale – altitudine, climă, pantă, fertilitate scăzută a solului, perioade mai scurte de vegetație etc. – și de dezavantaje structurale – scăderea populației tinere, distanțele mari față de centrele decizionale și administrative, izolarea față de căile de comunicație și de piețele de desfacere. Valoarea în sine a produselor agricole primare obținute în zona montană se deosebește prin calitate, acestea fiind alimente cu o valoare nutritivă foarte mare, gustoase, sănătoase (chiar sanogene), nepoluate și necontaminate.

De aceea, mai mulţi parlamentari au gândit o serie de măsuri legislative în vederea încurajării investițiilor pentru înființarea de centre de colectare și procesare a laptelui, cărnii, fructelor și plantelor medicinale, precum și de stâne montane, în vederea valorificării integrale a producției, evitării pierderilor și creșterii veniturilor producătorilor agricoli, precum și pentru o bună aprovizionare a consumatorilor. Unul dintre actele normative promovate vizează aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară de lână şi piei în zona montană. De asemenea, a fost adoptat proiectul de Lege aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea unităţilor de capacitate mică pentru sacrificarea animalelor şi/sau prelucrare a cărnii în zona montană. Din pachetul de măsuri legislative pentru dezvoltarea zonei montane mai fac parte proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane şi proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice, din flora spontană şi/sau cultură în zona montană. Totodată, a fost aprobat Programul de încurajare a investiţiilor din zona montană, pentru perioada 2018- 2020, în vederea facilitării accesului la finanţare pentru producătorii şi crescătorii de animale din zona montană, în valoare totală de 1 miliard de euro, care se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

„Legile vin în ajutorul locuitorilor şi din zona montană a Clujului, din Ţara Moţilor în general. Scopul celor cinci legi este facilitarea accesului la finanţare a investiţiilor pentru înfiinţarea unor centre, unităţi şi stâne.

De asemenea, suma de 1 miliard de euro acordată facilitării accesului la finanţare pentru producătorii şi crescătorii de animale din zona montană este binevenită!” a declarat deputatul Horia Nasra, preşedintele PSD Cluj.

C.P.

Articole din aceeasi categorie