Cifra de afaceri din industrie a crescut semnificativ în primele 9 luni ale anului

În primele nouă luni din acest an, cifra de afaceri din industrie a crescut, pe ansamblu, cu 10,9% față de perioada similară a anului trecut, datorită rezultatelor pozitive din industria extractivă (majorare cu 15,3%) și industria prelucrătoare (cu 10,8%), obţinute pe fondul majorării comenzilor noi.

Confortm datelor Institutului Național de Statistică, pe marile grupe industriale s-au înregistrat creșteri ale cifrei de afaceri în industria energetică (cu 19,9%), industria bunurilor de capital (cu 15,8%), industria bunurilor intermediare (cu 9%), industria bunurilor de folosință îndelungată (cu 7,9%) și în industria bunurilor de uz curent (cu 5,2%).

În ultima lună a intervalului analizat, cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă a crescut față de luna august cu 9,4%, ca urmare majorărilor din industria prelucrătoare (cu 9,4%) și din industria extractivă (cu 6,6%). De asemenea, pe marile grupe industriale, au mai fost creșteri în industria bunurilor de capital (cu 22,1%), industria bunurilor de folosință îndelungată (cu 8,9%) și industria bunurilor intermediare (cu 8,3%), iar scăderi s-au înregistrat în industria energetică (cu 6,8%) și industria bunurilor de uz curent (cu 0,4%).

Comparativ cu septembrie 2016, afacerile din industrie s-au majorat pe ansamblu cu 11,8%, datorită creşterilor care au avut loc în industria extractivă (cu 28,5%) și în industria prelucrătoare (cu 11,5%). Pe marile grupe industriale au fost înregistrate creșteri în industria energetică (cu 62,4%), industria bunurilor de capital (cu 12,1%), industria bunurilor intermediare (cu 11,9%), industria bunurilor de folosință îndelungată (cu 7,6%) și industria bunurilor de uz curent (cu 3,0%).

Valoarea cifrei de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere, provenite atât din activitatea principală, cât și din activitățile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA și veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

Majorare cu peste 11% a comenzilor noi din industrie

În intervalul ianuarie – septembrie, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 11,3% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Majorarea s-a datorat creșterilor înregistrate în industria bunurilor de folosință îndelungată (cu 27,7%), industria bunurilor intermediare (cu 15,7%), industria bunurilor de capital (cu 9,1%) și industria bunurilor de uz curent (cu 3,5%).

Acelaşi trend ascendent a fost observat şi în ultima lună a injtervalului analizat, cînd comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 5,1% comparativ cu cele din luna corespunzătoare a anului precedent, ca urmare a majorărilor înregistrate în industria bunurilor de folosință îndelungată (cu6 8,9%) și în industria bunurilor intermediare (cu 15,1%). Pe de altă parte, scăderi s-au înregistrat în industria bunurilor de capital (cu 2,3%) și în industria bunurilor de uz curent (cu 0,9 %).

Faţă de şluna precedentă, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în septembrie cu 10%, pe fondulmajorărilor consemnate în industria bunurilor de folosință îndelungată (cu 21,5%), industria bunurilor de uz curent (cu 10,4%), industria bunurilor intermediare (cu 10%) și în industria bunurilor de capital (cu 9%).

Articole din aceeasi categorie