CIA ar fi torturat suspecţi de terorism “pînă la pragul morţii”

AFP

Agenţia americană de informaţii (CIA) a torturat suspecţi Al-Qaida “pînă la pragul morţii”, a relatat luni cotidianul britanic Daily Telegraph, citînd surse din domeniul securităţii.

Cel puţin doi suspecţi, printre care şi presupusul “creier” al atentatelor de la 11 septembrie 2001 Khalid Sheikh Mohammed, au fost suspuşi unor torturi ce au mers mult dincolo de simularea înecului (waterboarding) recunoscută de CIA, a scris jurnalul, potrivit căruia Senatul american urmează să publice în curînd un raport pe această temă ce ar urma să “şocheze puternic” opinia publică. Nu se mulţumeau cu vărsatul de apă pe capetele lor sau cu ajutorul unei ţesături. Îi menţineau sub apă pînă la pragul morţii, în prezenţa unui medic pentru a se asigura că nu merg prea departe.

Conform unei alte surse, acest tratament i-a fost rezervat lui Khalid Sheikh Mohammed, actualmente încarcerat în centrul de detenţie din baza navală americană din Golful Guantanamo (Cuba), dar şi unui cetăţean saudit bănuit că a contribuit la atentatul cu bombă ce a vizat USS Cole în largul Yemenului în 2000, la rîndul său deţinut la Guantanamo. “Au recurs la metode medievale, de neimaginat pentru oameni”, a adăugat sursa, care ar cunoaşte detalii din dosare încă clasificate.

Articole din aceeasi categorie