Christine Lagarde: Băncile centrale ar trebui să ia în considerare emiterea unei monede digitale

Băncile centrale din întreaga lume ar trebui să ia în considerare emiterea unei monede digitale întrucât tranzacţiile digitale ar deveni astfel mai sigure, a afirmat Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Cred că ar trebui să luăm în considerare posibilitatea emiterii unei monede digitale. Statul ar putea avea rolul de a furniza bani economiei digitale. Avantajele sunt clare. Plăţile se realizează imediat, în siguranţă, sunt ieftine şi potenţial semi-anonime, iar băncile centrale îşi vor asigura o prezenţă importantă în sectorul plăţilor”, a afirmat Christine Lagarde, citată de BBC. Băncile centrale din Canada, China, Suedia şi Uruguay iau „serios în considerare” emiterea unei monede digitale, a adăugat oficialul FMI. În schimb, Banca Centrală Europeană (BCE) nu intenţionează să emită o monedă digitală, deoarece tehnologia de bază este încă fragilă şi folosirea numerarului se află la un nivel ridicat în zona euro, a afirmat preşedintele BCE, Mario Draghi.
Proliferarea rapidă a criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin, a dus la dezbateri aprinse pe plan global dacă băncile centrale ar trebui să-şi lanseze propriile monede digitale. Banca Centrală a Suediei (Riksbank) analizează posibilitatea emiterii unei monede digitale denumită „e-krona” în următorii doi ani, în condiţiile în care tranzacţiile cu numerar sunt în scădere, a declarat viceguvernatorul Riksbank, Cecilia Skingsley. Ea a subliniat că, dacă Riksbank va emite o monedă digitală, aceasta nu va înlocui numerarul, ci va servi ca instrument complementar.

Criptomoneda este o monedă digitală, virtuală şi poate fi utilizată ca mijloc de plată, iar falsificarea acestora este aproape imposibilă. Prin folosirea tehnologiilor descentralizate, se permite utilizatorilor efectuarea de plăţi sigure şi anonimizate. Utilizatorul nu mai este obligat să se identifice ca în cazul utilizării serviciilor bancare. Moneda virtuală rulează pe un registru public numit blockchain.
Criptomonedele sunt create printr-un proces denumit mining, prin utilizarea procesorului

pentru a rezolva probleme complicate de matematică, rezultatul acestora generând monede. Utilizatorii pot cumpăra monedele de la brokeri, apoi le pot stoca sau cheltui, folosind portofelele criptografice. Cele mai cunoscute criptomonede sunt Bitcoin, Ethereum, Ripple şi Litecoin.

Articole din aceeasi categorie