Cererea de finanţare pentru Spitalul Regional Cluj ar putea fi depusă în octombrie

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat sâmbătă, că speră ca până la sfârşitul anului 2019 să înceapă construcţia a cel puţin două dintre cele trei spitale regionale – Iaşi, Cluj, Craiova -, precizând că există finanţare asigurată.

“Eu cred, sper, ca la sfârşitul anului 2019 să avem deja începută construcţia a cel puţin două dintre cele trei. Finanţarea este asigurată parţial de Comisia Europeană, respectiv 159 de milioane de euro pentru cele trei spitale, iar partea de cofinanţare va fi asigurată de bugetul de stat sau alte surse”, a afirmat ministrul.

Sorina Pintea a precizat că în acest an vor fi depuse cererile de finanţare, după care vor fi demarate procedurile de licitaţie.

“Ieri, la Iaşi, am lansat împreună cu reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii proiectul Spitalului Regional Iaşi, adică draftul studiului de fezabilitate, în 26 iulie vom lansa la Cluj-Napoca, draftul studiului de fezabilitate al Spitalului Regional Cluj iar în luna septembrie la Craiova. Cererea de finanţare pentru spitalul din Iaşi va fi depusă în luna septembrie, Clujul în octombrie, Craiova în decembrie. În mod normal, după depunerea cererii de finanţare şi aprobarea de către Comisia Europeană urmează procedurile de licitaţie”, a declarat Sorina Pintea. Consiliul Judeţean Cluj a predat Ministerului Sănătăţii terenul în suprafaţă de 143.064 mp, situat în localitatea Floreşti, strada Avram Iancu nr. 370 – 374, în scopul construirii Spitalului Regional de Urgenţă Cluj. Valoarea de inventar a terenului este de 25.760.295 lei. Din evaluările făcute până acum, unitatea medicală ar urma să aibă 800 de paturi şi 37 de secţii medicale. Cât priveşte accesul la viitorul spital regional de urgenţă, autorităţile locale din Floreşti au propus mai multe măsuri. Printre acestea se numără construirea unui tunel de acces dinspre Cluj pe DN1, lărgirea DN1 pe tronsoanele Nod N Mănăştur – Spital Regional de Urgenţă (SRU) şi Nod Autostrada-Giraţie Luna de Sus la trei benzi pe sens. De asemenea, se mai propune realizarea unui viaduct peste Valea Gârbăului cu nod Autostrada metropolitană Cluj sector N-S şi crearea unui debuşeu flux auto zona Bucium (pe lângă Drum de Ocolire Sud care va face joncţiunea cu municipiul în drumul de la Sf. Ioan). Pentru a uşura accesul la noul spital ar mai fi nevoie de realizarea centurii metropolitane.

S.P.

Articole din aceeasi categorie