Centrul de Cultură Urbană Bastionul Croitorilor. Uniforme militare româneşti din secolul al XIX-lea

• 11 – 21 ianuarie •

Cu expoziţia Uniforme militare româneşti din secolul al XIX – lea – curator Ucu Bodiceanu – intrăm fără exagerare, în lumea poveştilor, a poveştilor ce au la bază fapte reale. Este istorie care trebuie cunoscută, reflex al oricărui intelectual.

Istorie înseamnă în acest caz, Legea de organizare a armatei române, în care erau descrise şi noile ţinute ale ofiţerilor şi soldaţilor. Ţinute admirate şi în zilele noastre, mai ales că ne referim la un secol 19 marcat de culori în materie de uniforme militare.

Apoi, istorie mai înseamnă şi împărţirea uniformelor militare în două mari categorii, de campanie şi de oraş, fiecare având specificul propriu. Din care nu lipsesc câteva elemente definitorii cum sunt arma din care face parte purtătorul, gradul militar, modelul, materialul de fabricaţie, culoarea/culorile, unitatea şi arma din care face parte purtătorul,…, elemente obligatorii. Cert este însă un lucru. În cazul uniformelor militare vorbim despre eleganţă şi cavalerism, atribute importante şi pentru reuşita în viaţa socială, şi în reuşita pe câmpul de luptă.

Mă voi opri doar asupra unul exemplu, cel al echipamentului dorobanţilor, care are ca sursă de inspiraţie portul ţărănesc. Este numai un exemplu. Restul le aveţi în expoziţia care se deschide astăzi, 10. 00 ca oră, al cărei prag sunteţi invitaţi să-l treceţi.

Mă gândesc şi la faptul că de luni 15 ianuarie, îşi reiau cursurile şi elevii şcolilor şi liceelor. Este un foarte bun prilej pentru profesorii de istorie să-şi introducă şi să-şi familiarizeze elevii cu uniformele militare, semne ale evoluţiei istorice, semne ale spiritualităţii noastre.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie