#CentenarulMariiUniri. Rolul SUA şi al românilor-americani în realizarea Unirii

Marea Unire de la 1918 este povestea cea mai importantă din evoluţia noastră istorică, un moment cardinal pentru evoluţia noastră ca stat, societate şi democraţie, iar românii din America au avut o contribuţie esenţială la realizarea acestui deziderat, a declarat ambasadorul României în Statele Unite, George Cristian Maior în cadrul unei conferinţe desfăşurate luni la Washington. „Cei care vorbesc astăzi de România ca de un fel de colonie a Americii sunt fie ignoranţi, fie oameni de rea credinţă, după părerea mea, sau pur şi simplu, nu au cultură politică şi istorică. Acest Parteneriat Strategic dintre România şi SUA s-a forjat în timp, dar are fundamentele intelectuale, politice, în acel an decisiv 1918″, a punctat diplomatul român.

Faptul că toate asociaţiile româneşti din 1918 s-au unit într-o singură organizaţie, sub conducerea căpitanului Vasile Stoica, a preotului Vasile Lucaciu şi au convins guvernul american de atunci, condus de preşedintele Woodrow Wilson, de justeţea unirii, a fost o expresie a capacităţii noastre de acţiune politică, diplomatică inteligentă în plan extern. Din păcate, Vasile Stoica, unul dintre eroii care au luptat pentru unirea ţării, a fost aruncat în închisoare de comunişti, a amintit George Cristian Maior.

Ambasadorul României a subliniat faptul că preşedintele Wilson a avut un rol foarte important în realizarea unirii românilor prin cele 14 Principii pe care le-a proclamat în Congresul american. “De aceea, astăzi când, nişte inconştienţi aş spune, sau nişte oameni lipsiţi de cultură politică şi istorică, vorbesc despre relaţia României cu SUA ca fiind una de subordonare, uită că America a fost ţara care ne-a ajutat să ne reîntregim naţional. A fost ţara democratică care prin forţa sa pozitivă în relaţiile internaţionale a putut asista România, prin preşedintele Wilson şi administraţia de atunci, să revină în matca sa geografică, culturală, originară’’, a spus Maior.

„Cei care vorbesc astăzi despre România ca de o colonie a Americii sunt fie ignoranţi, lipsiţi de cultură politică şi istorică, fie oameni de rea credinţă, şi uită că America a fost ţara care ne-a ajutat să ne reîntregim naţional; preşedintele american Woodrow Wilson a avut un rol foarte important în realizarea unirii românilor de la 1918’’, a spus diplomatul român în cadrul conferinţei susţinute în faţa unui public numeros, din care au făcut parte membri ai comunităţii româneşti, ai mediului diplomatic acreditat în capitala americană, reprezentanţi ai Departamentului de Stat al SUA.

„Să amintim şi de elitele politice din ţară: Brătianu, Alexandru Vaida Voievod, Iuliu Maniu, oameni cu viziune, curajoşi, care au reuşit şi la Conferinţa de Pace de la Paris şi în interior după aceea, să sudeze bine această unire, într-un stat care, dacă ar fi fost lăsat să evolueze natural, şi nu ar fi intervenit calamitatea comunistă, ar fi fost probabil unul dintre cele mai vibrante state. Comunismul a distrus şi a pârjolit mult din acest avânt pe care îl luase România după 1918. Am mai reuşit să ne ridicăm la un moment istoric important, în 1989, şi sper ca cei de astăzi să se ridice măcar la viziunea conceptuală a acestor oameni, dacă pot. Şi să înţeleagă că fără gândire strategică, fără patriotism autentic, nu patriotism declarat printr-o propagandă foarte rudimentară, nu vom reuşi să ne impunem într-o lume care vedeţi ce complicată este din toate punctele de vedere şi ce provocări atrage după ea. Iar faptul că suntem în NATO, suntem în Uniunea Europeană, sunt garanţii de suveranitate reală a ţării, nu clamată prin tot felul de retorici pe care le mai auzim de la unii”, a arătat ambasadorul României.

Prezent la conferinţă, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a prezentat etapele realizării Marii Uniri de la 1918, începând cu momentele din jurul anului 1848, când au apărut mişcările de emancipare naţională. “În 1918, unele state s-au format ca pasărea Phoenix, din propria cenuşă, altele au renăscut, iar altele s-au întregit. “Ora astrală” a românilor a fost anul 1918, când, prin aplicarea dreptului la autodeterminare – oficializat în urma declaraţiei preşedintelui Woodrow Wilson, din ianuarie 1918 – s-au unit provinciile istorice cu Regatul României. Noul cadru politic-teritorial din Europa Centrală a creat, după 1918, condiţiile favorabile dezvoltării naţiunilor, dar a conţinut şi germenele unor rivalităţi şi contradicţii. Oricum, în 1919-1920, pentru prima oară în istorie, marile puteri au ţinut seama şi de voinţa popoarelor, nu numai de propriile interese, când au aprobat noua arhitectură a Europei.”, a arătat prof. dr. acad. Ioan-Aurel Pop.

Conferinţa a făcut parte din seria evenimentelor organizate de Ambasada României din Statele Unite pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Articole din aceeasi categorie