Guvernul României, reclamat la Organizația Internațională a Muncii

Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA a depus o plângerere la Organizația Internațională a Muncii (OIM) pentru încălcarea de către Guvernul României a unei Convenții internaționale, iar cazul este discutat în cadrul acestei instituții.

Confederația Cartel ALFA apreciază că, în 2017, Guvernul a transferat salariaților finanțarea sistemului de securitate socială prin mutarea taxelor de la angajator la angajat, și astfel ”a încălcat prevederile Convenției nr. 102 a OIM privind normele minime de securitate socială, ratificate de România în anul 2009 (Partea a IIa, a III-a, a V-a, a VIII-a și a XIII-a)”. Cartel ALFA precizează că articolul 71(2) din Convenția nr.102 a OIM stabilește că “totalul cotizaţiilor de asigurări suportate de salariaţii protejaţi nu trebuie să depăşească 50% din totalul resurselor financiare alocate pentru protecţia salariaţilor, a soţiilor şi copiilor lor.”
Confederația susține că, dacă înainte de 2017 contribuția angajaților reprezenta sub 40% din totalul cheltuielilor pentru asistență medicală, indemnizații de boală sau maternitate, din 2018, după transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, contribuția angajaților acoperă circa 70% din cheltuielile pentru asistență medicală, boală sau maternitate. De asemenea, înainte de 2017, beneficiile de pensie au fost finanțate de angajați în proporție de 23%, dar acum lucrătorii suportă 90% din cheltuieli.
Conform Cartel ALFA, sistemele de protecție socială nu asigură servicii și prestații exclusiv salariaților, deoarece există categorii de cetățeni care beneficiază de protecție a sănătății sau alte prestații sociale, dar care sunt scutite de plata contribuțiilor, iar aceste costuri trebuie asigurate de undeva, deoarece altfel serviciile sunt subfinanțate și de o calitate care ”scade pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care contribuie din greu, cu o mare parte din veniturile lor”. Sindicaliștii mai reamintesc că Ordonanța 79/2017, prin care s-a realizat așa-zisa “revoluție fiscală”, este încă blocată în Parlament, ceea ce ar reprezenta un ”semn clar că actuala clasă politică nu are niciun fel de viziune sau soluție”.

Sindicaliștii apreciază că celebrarea Zilei Mondiale a Justiției Sociale (20 februarie) ar trebui să contribuie la consolidarea eforturilor pentru eradicarea sărăciei și promovarea accesului la bunăstare socială, și cer ”un Nou Contract Social care să abordeze inegalitățile de venituri, putere și bogăție și să asigure dreptate socială pentru toată lumea”.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut