Ce spune Consiliul Judeţean despre noianul de nereguli descoperite de Curtea de Conturi

Controlul făcut în 2016 de Curtea de Conturi a României la nivelul Consiliului Judeţean Cluj arată numeroase nereguli. În cadrul verificărilor, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că nu s-au încasat venituri reprezentând redevenţe de 2,8 milioane lei aferente contractului de concesiune cu firma UTI. De asemenea, în raport se arată că bugetul CJ Cluj a fost prejudiciat cu aproape 150 de mii de lei din cauza contractului legat de proiectul „Schi în România – comuna Băişoara”. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj arată că din totalul de opt nereguli constatate de Curtea de Conturi, doar două se referă la Consiliul Judeţean iar restul de şase la instituţiile subordonate. Totodată, în cazul constatărilor privind contractul de la Băişoara, forul judeţean a cerut în instanţă anularea măsurii.

În decizia Curţii de Conturi se arată că în cadrul contractului încheiat cu societatea UTI, în anul 2016 nu au fost facturate şi încasate venituri reprezentând redevenţe estimate la valoarea de 2.822.401,27 lei. Contractul cu UTI a fost încheiat de forul judeţean clujean în 2010 şi viza realizarea de lucrări în vederea extinderii parcării auto existente la aeroport, construirea unui nou parking auto etajat şi a unui hotel de 4 stele. În anul 2011, acest contract a fost diminuat, fiind diminuată redevenţa de la 250.000 euro pe an la 66.250 euro pe an. Alte nereguli descoperite de Curtea de Conturi se referă la realizarea proiectului „Schi în România – comuna Băişoara”. Proiectul în valoare de aproape 18 milioane lei trebuia finalizat în 14 luni de la data emiterii ordinului de începere a lucrărilor. ‘’În cadrul contractului s-au decontat lucrările în valoare de 149.758 lei în condiţiile nerespectării contractului de asociere dintre Consiliul Judeţean Cluj şi Primăria Băişoara din 2 iunie 2019. La prezentul control, lucrările nu pot fi identificate ca fiind realizate’’, arată Curtea de Conturi. O altă neregulă e legată de plata nelegală de către CJ Cluj a unor sume de bani pentru modernizarea drumurilor judeţene. “Din verificarea în teren a unor lucrări de modernizare şi reabilitare a drumului judeţean DJ 172 F Gherla – Mintiu Gherlii – Mica, km 1+ 400 – 16 + 650, şi DJ 172F Mica – Sânmărghita – limita cu judeţul Bistriţa-Năsăud, km 16 + 560 – 22 + 570, s-a constatat că unele articole de lucrări plătite antreprenorului nu sunt realizate sau sunt executate necorespunzător calitativ, (…), valoarea lucrărilor plătite către executant dar care nu au fost executate sunt în valoare totală de 147.758, 25 lei”, arată inspectorii Curţii de Conturi. Totodată, experţii în control şi audit au reţinut în sarcina CJ Cluj plata nelegală a sumei estimate de 279.433 lei pentru proiectarea şi execuţia DJ 105 T Cluj – Popeşti -Coruşu – Săliştea Veche – Berindu. În anul 2016 au fost aprobate şi acordate două finanţări nerambursabile pentru acelaşi solicitant, Uniunea Studenţească Maghiară din Cluj, ambele în sumă de 9.000 de lei fiecare, contrar prevederilor legii. În documentul Curţii de Conturi mai sunt prezentate o serie de nereguli descoperite şi la nivelul Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj

Consiliul Judeţean Cluj arată că presupusele nereguli şi prejudicii nu vizează doar activitatea Consiliului Judeţean, ca instituţie, ci ţin şi de unele dintre cele peste 40 de entităţi publice subordonate CJC. ‘’Astfel, din totalul de 8 nereguli, doar două se referă la Consiliul Judeţean iar restul de 6 la instituţiile subordonate. Din cele 10 măsuri referitoare la presupuse prejudicii, doar 4 vizează Consiliul Judeţean iar restul de 6 privesc instituţiile subordonate. Valoarea totală a prejudiciilor cuprinse în decizie care privesc activitatea Judeţului Cluj (Consiliului Judeţean Cluj) este în sumă de doar 624.361,25 lei, net inferioară celei vehiculate în spaţiul public, din care:- suma de 465.603,25 lei (lucrări la drumurile judeţene) a fost deja recuperată de către Judeţul Cluj!; pentru suma de 149.758 lei (lucrări Proiect Schi în România – Comuna Băişoara, Judeţul Cluj, Dezvoltarea Turismului de iarnă în Munţii Apuseni) Consiliul Judeţean Cluj s-a adresat instanţei de judecată în vederea anulării măsurii; pentru suma de 9.000 de lei (finanţarea acţiunilor de tineret) s-au întreprins demersurile necesare în vederea recuperării, respectiv au fost întocmite notificări. În cazul în care suma nu va fi încasată ca urmare a notificărilor, Consiliul Judeţean se va adresa instanţei de judecată. În ceea ce priveşte neregulile şi prejudiciile legate de activitatea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, Consiliul Judeţean Cluj este cel care le-a reclamat şi care a sesizat instituţiile abilitate ale statului în vederea recuperării prejudiciului şi sancţionării celor vinovaţi’’, arată reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj.

C.P.

Articole din aceeasi categorie