Ce preocupări au avut senatorii clujeni în prima sesiune parlamentară din acest mandat

Parlamentarii cujeni au parcurs prima sesiune parlamentară din mandatul pe care l-au câştigat la alegerile din decembrie 2016. Ziarul Făclia vă prezintă în ediţia de azi ce preocupări au avut senatorii clujeni la începutul acestui mandat.
Din datele prezentate pe site-ul Senatului reiese că liberalul Marius Nicoară, aflat la al treilea mandat de parlamentar, pare să fi fost destul de activ în aceste şase luni de activitate parlamentară. Liberalul a iniţiat sau a fost coiniţiator la 20 de iniţiative legislative, a susţinut 19 declaraţii politice şi a intervenit de cinci ori în plen. Totodată, Nicoară a adresat nouă întrebări şi 11 interpelări miniştrilor iar alte patru interpelări au fost adresate primului ministru. Prin propunerile legislative, Nicoară a dorit să modifice Legea privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, astfel încât autorităţile administraţiei publice să poată finanţa programe şi proiecte care se desfăşoară pe parcursul mai multor ani. Liberalul clujean mai este semnatar al proiectului de lege privind declararea zilei de 26 octombrie drept Ziua Partizanilor Anticomunişti şi a altor două proiecte ce vizează modificarea Codului Muncii. Prin întrebările şi interpelările formulate, liberalul clujean a dorit lămuriri cu privire la finanţările guvernamentale pentru reabilitarea monumentelor istorice din judeţul Cluj sau despre lipsa unei limite unitare a vitezei legale la nivel de localităţi, finanţarea lăcaşurilor de cult. O altă interpelare a senatorului clujean a vizat situaţia persoanelor cu handicap locomotor grad I aflate în situaţia depunerii dosarelor pentru pensionare, limită de vârstă. Marius Nicoară deţine funcţia de preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi mai face parte din Comisia pentru Sănătate Publică şi din cea pentru regulament.
Social democratul Vasile Ilea, aflat la primul mandat în Parlamentul României, şi-a pus semnătura pe 15 proiecte legislative, însă nu a reuşit să susţină nicio declaraţie politică. La capitolul luări de cuvânt în plen, Ilea apare cu patru astfel de intervenţii. Totodată, social democratul clujean a mai reuşit să adreseze două întrebări şi patru interpelări membrilor Executivului. Printre preocupările legislative ale lui Ilea se numără demersul de modificare a Legii privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, cel privind modificarea Legii asociaţiilor de proprietari şi a Legii referendumului. Prin întrebările şi interpelările formulate, Ilea a încercat să găsească soluţii privind accesul la Parcul Industrial Tetarom III din Jucu şi să atragă atenţia cu privire la necesitatea luării unor măsuri de stopare a navigaţiei ambarcaţiunilor cu motoare pe lacurile Tarniţa şi Beliş. De asemenea, Ilea a mai încercat să afle date despre stadiul proiectului Centrala Tarniţa Lăpuşteşti şi despre tronsonul de autostradă Borş-Suplacu de Barcău.
Licenţiat în zootohnie în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, senatorul social democrat Vasile Ilea face parte din Comisia pentru Politică Externă, unde are funcţia de secretar, şi din Comisia de Transport şi Energie.
Senatorul USR Mihai Goţiu s-a remarcat în aceste şase luni de activitate parlamentară prin numărul mare de intervenţii în plen şi declaraţii politice. Potrivit datelor prezentate de Senat, Goţiu şi-a expus opiniile în plenul Camerei Superioare de 97 de ori iar prin intermediul a 19 declaraţii politice a încercat să atragă atenţia cu privire la diverse probleme politice şi sociale. Goţiu mai apare cu semnatar a opt iniţiative legislative şi autor a 15 interpelări şi şapte întrebări. Printre preocupările lui Goţiu s-au numărat modificarea Legii privind locuinţele, modificarea Legii privind protecţia patrimoniului arheologic şi a celei privind patrimoniul cultural. Goţiu mai este semnatar al propunerii legislative privind modificarea Legii de apărare împotriva incendiilor. Precizăm că în luna februarie, senatorul clujean Mihai Goţiu, care deţine funcţia de vicepreşedinte al Senatului, a intrat în atenţia opiniei publice după ce a fost surprins dormind în Parlament chiar în timpul în care se dezbătea proiectul de buget al României pentru 2017. Gestul său a fost catalogat ca fiind unul penibil şi chiar ofensator la adresa celor care l-au votat să-i reprezinte în Camera Superioară a Parlamentului. Şi mai penibil a fost modul în care a încercat să-şi explice atitudinea pe care a avut-o la probleme atât de importante pentru ţară şi anume bugetul de stat.
„Mă oboseşte această procedură a bugetului care e o cacealma. Am zis că e mai bine să mă odihnesc un pic. Am zis să mă odihnesc un pic până când trece partea asta. E dreptul lor să doarmă în plen, fiecare face ce doreşte. Dacă o să mi se mai facă somn, o să mai dorm. Prefer să fiu atent la momentele care contează. Am colegi care mă atenţionează“, a declarat Mihai Goţiu pentru un post de televiziune.
Dintre senatorii clujeni, reprezentantul UDMR, Laszlo Attila, pare a fi cu cea mai slabă activitate în prima sesiune parlamentară din acest mandat. Acesta apare cu zero declaraţii politice, zero întrebări, zero interpelări şi zero interpelări adresate primului ministru. Are în schimb cinci luări de cuvânt în plen şi a semnat 11 iniţiative legislative. Preocupările legislative ale lui Laszlo Attila au vizat, printre altele, declararea zilei de 15 martie ca zi a comunităţii maghiare, modificarea Legii privind sistemul de pensii al avocaţilor, precum şi modificarea Legii privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate abuziv de comunişti.
Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie