Românii aleargă după salarii mai mari. Câți și-ar părăsi slujba pentru bani în plus

Conform datelor prezentate de agenția de cercetare de piață MKOR Consulting, majoritatea angajaților din țară și-ar schimba imediat locul de muncă pentru un salariu mai mare sau pentru beneficii extrasalariale suplimentare.

Conform studiului, 7 din 10 angajați români și-ar schimba imediat locul de muncă pentru un salariu mai mare sau beneficii extrasalariale suplimentare, deși cei mai mulți consideră că au parte de stabilitate la locul actual de muncă, 59% că beneficiază de oportunități de dezvoltare, iar 61% de flexibilitate a regimului de muncă.

Însă, 53% dintre ei au un moral redus din cauza veniturilor mici, astfel că deși schimbarea jobului nu este în plan la început de an pentru 1 din 2 angajați, aceștia ar fi totuși dispuși să accepte o nouă propunere de colaborare pentru un salariu mai competitiv (7 din 10 angajați), mai multe beneficii extrasalariale (35%) și o siguranță mai ridicată a locului de muncă (28%).
Pe de altă parte, 4 din 10 salariați consideră că le-a crescut volumul de muncă, în contextul în care numărul de colegi a rămas același pentru peste jumătate (55%) dintre respondenți.

Prea multă muncă, prea puțini bani

Această percepție privind creșterea cantității de muncă este confirmată și de un alt sondaj, realizat de o companie de recrutare online, conform căruia 3 din 4 angajați vor să își schimbe jobul în 2023, cei mai mulți fiind îngrijorați din cauza volumului crescut de muncă dacă angajatorul va recurge la reduceri de personal.

Astfel, cel mai recent sondaj BestJobs arată o teamă crescută în rândul angajaților în ceea ce privește creșterea volumului de lucru, 74% dintre angajați dorindsă își schimbe locul de muncă în 2023, peste jumătate dintre ei justificând că vor fi nevoiți să preia mai multe sarcini dacă echipele se reduc. Alți 17% se tem că veniturile lor vor scădea, 9% se tem că vor ajunge la burnout și tot atâția sunt îngrijorați că angajatorul va impune întoarcerea completă la birou.

Pentru a-și menține stilul de viață și în acest an, 75% dintre respondenți declară că ar avea nevoie de o creștere salarială. Totodată, 37% își doresc mai multe oportunități de a avansa în carieră, iar 35% se așteaptă la mai multe beneficii extrasalariale. Aproximativ 20% vor să primească mai mult sprijin din partea angajatorului pentru asigurarea unui echilibru dintre viața personală și cea profesională, în timp ce 26% își doresc mai multă apreciere din partea angajatorului. Nu în ultimul rând, peste 15% vor să beneficieze de un program de lucru flexibil în 2023 și tot atâția vor să aibă posibilitatea de a lucra de la distanță.

În prezent, cele mai importante beneficii extrasalariale pe care angajații doresc să le primească sunt mai multe zile de concediu de odihnă (37%), program flexibil (35%), posibilitatea de lucra de acasă (35%), abonament la clinici medicale private (28%), cursuri și traininguri de specialitate (28%) și pensia privată facultativă (peste 25%).

Potrivit sondajului, 59% dintre candidați preferă drept angajator o companie privată, în timp ce 32% s-ar îndrepta către o instituție de stat. Referitor la tipul de job dorit, 77% vor să lucreze full-time, la un angajator care să le ofere siguranța locului de muncă, în timp ce aproape 10% vor să fie contractori independenți / freelanceri, ca să poată alege când și pentru cine să lucreze și astfel să își poată gestiona timpul mai bine.

În eventualitatea căutării unui nou loc de muncă, cele mai importante criterii vizate de candidați sunt salariul (peste 80%), mediul de lucru (aproximativ 40%), volumul de muncă (aproape 22%) și dimensiunea companiei și implicit potențialul acesteia de a rezista în fața unei crize economice (peste 21%).

Spre sfârșitul anului trecut, salarial mediu net a trecut de 4.100 lei

Datele Institutului Național de Statistică arată că salariul mediu net a crescut cu 3,3% (133 de lei), în noiembrie 2022 faţă de octombrie, până la 4.141 lei, în timp ce salariul mediu brut a fost 6.679 lei, cu 218 lei (3,4%) mai mare decât cel din octombrie. Cele mai mari salarii au fost obținute, ca de obicei, în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (10.329 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.258 lei).

Cele mai semnificative creşteri salariale s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră (cu 56,6%), iart scăderi importante au fost consemnate în transporturile aeriene (cu 10,5%), extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de editare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (între 4% şi 7,5%).
În sectorul bugetar, s-au înregistrat creşteri salariale în învăţământ (cu 2,3%) și în administraţia publică (cu 1,5%). În sănătate şi asistenţă socială salariul mediu a scăzut 0,2%.

V.D.

Top salarii peste 5.000 lei (1.000 euro)

Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, activităţi de servicii informatice 10.329 lei

Activităţi de editare 8.077 lei

Fabricarea produselor din tutun 7.630 lei

Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 7.539 lei

Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 7.134 lei

Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 6.914 lei

Transporturi aeriene 6.863 lei

Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 6.602 lei

Activităţi de servicii anexe extracţiei 6.599 lei

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat 5.996 lei

Activități de Cercetare-dezvoltare 5.973 lei

Silvicultură, exploatare forestieră, pescuit şi acvacultura 5.693 lei

Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public (exclusiv forțe armate și asimilați) 5.360 lei

Telecomunicaţii 5.104 lei

Extracţia cărbunelui superior şi inferior 5.101 lei

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut