Ce-au muncit şi ce rezultate au obţinut poliţiştii locali în 2017

• Peste 11 milioane de lei, intrate în vistieria municipalităţii, în urma acţiunilor desfăşurate anul trecut, de Poliţia Locală •

Pe parcursul anului anului trecut, prin activităţile zilnice şi cu ocazia acţiunilor desfăşurate pe parcursul anului trecut, poliţiştii locali au constatat şi, respectiv, au aplicat 47.417 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 11.217.460 lei, se arată în raportul de evaluare a activităţii Direcţiei Generale Poliţia Locală din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca pe anul 2017, prezentat zilele acestea de directorul general al Poliţiei Locale, Marcel Bonţidean.

Totodată, raportul evidenţiază faptul că pe linie de Ordine şi Siguranţă Publică au fost constatate un număr de 65 fapte de natură penală – în urma cărora persoanele suspecte au fost predate Poliţiei municipiului Cluj-Napoca pentru continuarea cercetărilor -, care s-au referit la infracţiuni de distrugere, furt, tâlhărie. „Poliţia Locală Cluj-Napoca a desfăşurat activităţi ce au avut ca scop creşterea calităţii vieţii clujenilor: asigurarea ordinii şi liniştii publice, combaterea fenomenului de cerşetorie şi vagabondaj, asigurarea unui cadru operaţional necesar desfăşurării în condiţii de siguranţă a traficului rutier şi pietonal, respectarea legislaţiei în domeniul construcţiilor şi afişajului stradal, aplicarea normelor în vigoare pe linie de protecţia mediului, desfăşurarea unui comerţ civilizat pe raza municipiului precum şi activităţi în domeniul pazei bunurilor. În această perioadă, activitatea Poliţiei locale a vizat următoarele obiective: asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică pe raza municipiului Cluj-Napoca; asigurarea fluenţei traficului rutier; asigurarea unui mediu curat pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor; respectarea cu stricteţe a normelor privind activitatea în construcţii; respectarea normelor privind activitatea de comerţ”, se precizează în documentul menţionat. Mai mult, potrivit raportului, poliţiştii locali au desfăşurat şi alte acţiuni în colaborare cu diverse instituţii de ordine publică şi control. „În anul 2017 au fost desfăşurate un număr de 1.778 acţiuni cu forţe proprii sau în colaborare cu Poliţia municipiului, Poliţia Transporturi, Poliţia Rutieră, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Avram Iancu”’, Registrul Auto Român, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţia de Sănătate Publică, Garda de Mediu, Direcţia Regională de Metrologie”, se arată în document.

De asemenea, raportul precizează că, pe parcursul anului trecut poliţiştii locali au executat 602 misiuni specifice de menţinere şi asigurarea ordinii publice şi fluidizarea traficului rutier pe timpul desfăşurării manifestaţiilor cultural-artistice, mitinguri, demonstraţii, competiţii sportive, procesiuni (evenimente între care: Zilele Clujului, TIFF, Untold, Zilele Culturale Maghiare, Ziua Naţională a României, Târgul de Crăciun, Revelion etc).

„Zilnic s-a acţionat pentru depistarea persoanelor care apelează la mila publicului, în acest sens fiind depistate 896 de persoane faţă de care s-a luat măsura internării în centrele specializate din administrarea Serviciului Public de Asistenţă Socială, iar unele persoane, care nu erau din municipiul Cluj-Napoca, au fost îndrumate spre locul de domiciliu. Din numărul persoanelor depistate practicând cerşetoria un număr de 25 au fost minori faţă de care s-a luat măsura predării aparţinătorilor legali sau internarea în centrele specializate în ocrotirea minorilor”, se mai menţionează în document.

Tototată, potrivit raportului, ca urmare a aplicării Hotărârii HG 965/2016 au fost identificate nerespecând prevederile OUG nr. 195/2002 şi ridicate un număr de 4.398 autovehicule. De asemenea, au fost identificate conform Legii nr. 421/2002 un număr de 689 autovehicule din categoria fără stăpân sau abandonate pe domeniul public sau privat al statului, 72 fiind ridicate, 265 autovehicule au fost retrase de pe domeniul public de către proprietari, 243 fiind în procedură de lucru, iar 109 fiind repuse în circulaţie.

Împreună cu lucrătorii Agenţiei Naţionale Antidrog Centrul de prevenire Evaluare şi Consiliere Cluj, poliţiştii locali au desfăşurat campanii de conştientizare a populaţiei cu privire la consecinţele consumului de droguri, aceste campanii desfăşurându-se cu ocazia manifestărilor cultural-artistice şi cu ocazia datei de 1 iunie – Ziua Copilului la manifestarea desfăşurată în Parcul Central al municipiului, în acest sens fiind distribuite peste 10.000 de pliante cu conţinut şi recomandări preventive.

Pe linia colectării selective, poliţiştii locali au desfăşurat 31 întâlniri cu asociaţiile de proprietari, la care au participat peste 600 persoane care beneficiază de punctele de colectare îngropate. În urma activităţilor desfăşurate, au fost desfiinţate peste 636 rampe de depozitare clandestine.

Totodată, în anul 2017 au fost verificate peste 22.000 de sesizări. „În urma verificărilor, în multe cazuri s-au întocmit procese-verbale de contravenţie, o parte din sesizări au fost soluţionate pe cale amiabilă, iar o parte nu şi-au mai regăsit obiectul, deoarece până la deplasarea echipei de intervenţie situaţia era remediată”, mai scrie în documentul prezentat de directorul general al Poliţiei Locale, Marcel Bonţidean.

Precizăm că la eveniment au fost prezenţi primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea, inspectorul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, colonelul Ion Moldovan, comandantul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj, colonelul Sebastian-Florin Cliţan şi şeful Poliţiei Muncipiului Cluj-Napoca, comisarul şef Ciprian-Vasile Rus.

A.S.

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Ce-au muncit şi ce rezultate au obţinut poliţiştii locali în 2017

  1. ion

    politistii amendeaza selectiv depinde de nr de inmatriculare si de cat de noua sau veche e masina si in zona spitalului militar se fac ca nu vad masinile parcate pe trotuar de o parte si de alta si pe sosea ocupand o banda….. mai ales se la opera plaza inspre spitalul militar.daca faci sesizare telefonica atunci amendeaza altfel foarte rar.locuiesc in zona si vreau sa ma duc spre valeriu braniste strada fiind cu 2 sensuri si daca soferii ce vin dinspre spital ma lasa sa trec daca nu astept pana ma lasa cineva ca o banda e ocupata de cei care parcheaza neregulamentar.rusine

  2. ion

    politistii amendeaza selectiv depinde de nr de inmatriculare si de cat de noua sau veche e masina si in zona spitalului militar se fac ca nu vad masinile parcate pe trotuar de o parte si de alta si pe sosea ocupand o banda….. mai ales se la opera plaza inspre spitalul militar.daca faci sesizare telefonica atunci amendeaza altfel foarte rar.locuiesc in zona si vreau sa ma duc spre valeriu braniste strada fiind cu 2 sensuri si daca soferii ce vin dinspre spital trec daca nu astept pana ma lasa cineva ca o banda e ocupata de cei care parcheaza neregulamentar.rusine