Ce aşteaptă parlamentarii clujeni de la sesiunea din această toamnă

Senatorii şi deputaţii se reunesc la sfârşitul acestei săptămâni în cea de a doua sesiune ordinară, din acest mandat. Liderul PSD Liviu Dragnea, a anunţat că în coaliţia de guvernare s-a decis ca deschiderea sesiunii de toamnă să aibă loc vineri, 1 septembrie. Potrivit calendarului stabilit, la 10 va avea loc o întâlnire cu grupurile parlamentare, iar de la 11 începe şedinţa sesiunii parlamentare.

Senatorul liberal clujean, Marius Nicoară, spune că are pregătite mai multe propuneri legislative pentru a fi dezbătute în sesiunea parlamentară din această toamnă. Una dintre acestea vizează reglementarea unui cadru legislativ de împărţire a vacanţelor şcolare de vară în funcţie de particularităţile judeţelor componente ale celor opt regiuni de dezvoltare. El spune că prin acest demers s-ar crea posibilitatea creionării unei potenţiale direcţionări a viitoarei dezvoltări regionale a României pe care o au în vedere tot spectrul politic dar, spune senatorul, nu sunt identificate încă modalităţile de pregătire a acestei organizări administrative. Parlamentarul clujean arată că, din punct de vedere educaţional, s-ar creea un echilibru în modul de organizare al timpului liber pentru preşcolari şi elevii din sistemul preuniversitar, reducându-se modul în care este încărcată curricula disciplinelor de învăţământ prin stabilirea unei flexibilităţi a orarului şcolar. O altă prioritate a senatorului clujean vizează elaborarea unei legislaţii unitare privind turismul. ‘’În elaborarea acestui proiect de act normativ am avut în vedere realizarea obiectivului de consolidare şi unificare a cadrului legal pentru turism astfel încât acesta să asigure o bună aplicabilitate şi să garanteze o serie de standarde în furnizarea serviciilor specifice turismului”, explică senatorul. Nicoară mai are pregătit pentru sesiunea din această toamnă un pachet legislativ de reglementare a activităţiilor de lobby (registrul lobby-iştilor, activitatea de lobby public, reglementarea domenilor economico-sociale, culturale şi educaţionale în care se practică lobby, modificarea Codului Penal şi a actelor normative privind incompatibilitatea, redefinirea conceptului de conflict de interese, trafic de influenţă versus activitate de lobby). Propunerea legislativă privind administrarea domeniului electronic “.ro” este un alt proiect pe care-l va susţine senatorul clujean. „Se propune înfiintarea unui Registru pentru domenii .ro separat de ICI şi funcţionarea lui pe baza unei Adunări Generale şi a unui Consiliul de Administratie. Un astfel de Registru poate asigura reglementarea într-un mod deschis a domeniilor .ro şi dă posibilitatea de a avea reguli inspirate din bunele practici din alte ţări”, a explicat liberalul.

Deputatul USR de Cluj, Adrian Dohotaru afirmă că are pregătite proiecte legislative ce vizează creşterea calităţii vieţii, domeniul social şi muncă şi combaterea corupţiei prin bugetare participativă. „Pentru a diminua corupţia, România are nevoie de bugete participative, în care alocările se fac transparent, cetăţenii co-decid pe o parte din bugetul de investiţii ale oraşelor, dar sunt consultaţi şi cu privire la alte proiecte de infrastructură. Pentru a asigura coeziunea socială a unei ţări dintre cele mai inegalitare şi inechitabile din UE, trebuie să avem o legislaţie care încurajează coeziunea socială şi drepturile angajaţilor români. Pentru ca familiile tinere să rămână în România, e nevoie de o calitate a vieţii ridicată, care se poate asigura şi prin spaţii publice şi verzi de calitate.’, a declarat Adrian Dohotaru pentru Făclia. Pentru creşterea calităţii vieţii, Dohotaru propune îmbunătăţirea legii spaţiilor verzi, pornind de la expertiza asociaţiilor de specialitate, a societăţii civile şi a experienţelor proprii de activist civic. De asemenea, va încerca să promoveze amendamente la Codul Silvic astfel încât pădurile din preajma zonelor urbane să fie păduri de recreere, nu de exploatare. În domeniul social şi muncă, Dohotaru va veni cu amendamente la legea risipei alimentare pentru a o face aplicabilă, astfel încât mâncarea să nu mai fie aruncată şi să fie redistribuită la sute de mii de români săraci. Totodată, deputatul are pregătite amendamente la Codul Muncii, astfel încât să crească amenzile pentru angajatorii care nu respectă dispoziţiile privind munca suplimentară. Dohotaru mai intenţionează să promoveze legea privind coşul minim de consum lunar stabilit de experţii INS pentru a corela salariul minim şi politicile sociale ale României cu date de specialitate.

În domeniul anticorupţiei, deputatul spune că bugetarea participativă ar fi o măsură eficientă. „Ceea ce se face la Cluj, în urma propunerilor pe care le-am făcut în urmă cu 4-5 ani mai mulţi activişti civici, poate fi îmbunătăţit considerabil. Iau în calcul şi posibile modificări legislative la nivel naţional”, a menţionat deputatul.

Liderul PSD Cluj, Horia Nasra susţine că în viitoarea sesiune parlamentară are mai multe priorităţi legislative, unele legate de Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI, iar altele sunt propuneri venite din partea clujenilor mai ales la audienţele parlamentare. „Cu privire la activitatea din comisie(Comisia de control asupra activităţii SRI-n.n.) ne interesează să modificăm, să completăm, să aducem la zi Legea securităţii naţionale, Legea de organizare şi funcţionare a SRI. De asemenea, trebuie să clarificăm statutul ofiţerului de informaţii. Modificarea şi completarea Legii Ţării Moţilor este o priotate pentru locuitorii din zona de munte a Clujului şi nu numai. Mai am în vedere susţinerea cât mai multor evenimente culturale în Cluj, în 2018, iar sărbătorirea Centenarului este o altă prioritate pentru orice deputat clujean”, a punctat Nasra.

Deputatul social democrat de Cluj, Cristina Burciu va acţiona pentru adoptarea proiectelor legislative rămase în aşteptare la Comisia economică din care face parte dar şi pentru susţinerea unor proiecte ce vizează judeţul Cluj şi municipiul Turda în mod special. „Sesiunea de toamnă a Parlamemtului se anunţă ca fiind una destul de încărcată. O serie de iniţiative legislative au rămas în aşteptare la Comisia economică şi care trebuie să îşi găsescă finalitatea în lunile următoare: adopatrea Legii privind dezvoltarea finanţărilor participative (crowdfunding); adoptarea Legii antreprenorului social; modificarea Legii fondului funciar; modificarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare; modificarea regulamentului privind procedura de constituire, atribuţiile şi funcţionarea comisiilor pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, a modului de atribuire a titlurilor de proprietate, precum şi punerea în posesie a proprietarilor”, a declarant deputatul PSD de Cluj. Cristina Burciu a mai precizat că o altă prioritate a sa o constituie susţinerea unor proiecte de interes imediat pentru judeţul Cluj. Printre acestea se numără centura de vest a Turzii, autostrada Sebeş-Turda, Spitalul Regional de Urgenţă şi centura de sud a municipilului Cluj-Napoca.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie