Capitala Europeană a Urologiei – Cluj-Napoca

Aproximativ 900 de urologi de top din 18 ţări europene  se reunesc în aceste zile la Cluj-Napoca în cadrul celei de-a 34-a ediţii a Congresului National de Urologie ROMURO 2018 şi cea de a 18-a ediţie a Congresului Central European de Urologie-CEM 2018. Manifestarea a debutat miercuri iar pe parcursul a trei zile specialiştii vor analiza cele mai noi informaţii şi rezolvări de cazuri complexe din urologia europeană. Congresul cuprinde, printre altele, o sesiune specială de live şi semi-live surgery (transmisii live din 3 blocuri operatorii şi 6 intervenţii de chirurgie robotică şi laparoscopică). Totodată, vor fi susţinute zeci de lucrări sub formă de postere moderate, lucrări video, precum şi un număr considerabil de cursuri de specialitate de ultimă oră. 

Printre temele abordate se numără „Terapia complementară în infecţiile urinare la adulţi’’, “Opţiunea terapeutică de generaţia a 2-a, în tratamentul disfuncţiei erectile”, “Impactul tratamentului cu Lithoren în litiaza renală restantă post tratament endoscopic”, “Intervenţia chirurgicală şi următorii paşi în tratamentul cancerului de prostată oligometastatic”. Toate acestea vor transforma, pentru trei zile, municipiul Cluj Napoca, în Capitala Europeană a Urologiei.

„Acest congres este foarte important pentru comunitatea urologică din România, mai ales pentru urologii tineri, în formare, pentru lucrările pe care ei le pregătesc şi le prezintă aici, plus faptul că se vor şi ‚confrunta’ în ziua de vineri, când are loc mitingul central european de urologie. Urologia este o specialitate extrem de complexă, are 13 supraspecializări şi este cea mai tehnologizată specialitate medicală. E un record de participanţi, sunt foarte mulţi care participă la Congresul Asociaţiei Române de Urologie, mai mult de 500, şi mai mult de 450 la cel central european, cifră care n-a fost atinsă niciodată până acum în cele 18 ediţii. Am ţinut foarte mult ca manifestarea din acest an să fie la Cluj, din mai multe motive. Primul motiv este că e anul Marii Uniri şi noi ştim sensibilitatea românilor din Transilvania, o ştim şi pe a noastră, a celor de dincolo de munţi, dar cel mai bine o simţiţi dumneavoastră. Pe de altă parte, am dorit ca ţările central europene să vină în România, şi nu oriunde, ci în inima Transilvaniei, în Clujul universitar”, a declarat miercuri, presei, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, academicianul Ioanel Sinescu.

La rândul său, preşedintele Congresului Naţional de Urologie, Ioan Coman, a spus că e o mare onoare faptul că cele două manifestări sunt organizate la Cluj.

„Este pentru prima dată în perioada post decembristă când la Cluj Napoca se organizează un congres de asemenea amploare, cum este cel al Asociaţiei Române de Urologie, şi pentru urologia clujeană este un moment special şi o mândrie că am fost selectaţi pentru această manifestare, cu atât mai mult cu cât în continuarea Congresului Naţional se desfăşoară Congresul Central European de Urologie. Pentru acest moment deosebit, fiind şi anul Centenarului, ca o conexiune între cele două manifestări ştiinţifice, UMF s-a gândit să ofere o sesiune specială de live şi semi live surgery, ocazie cu care urologi de prestigiu din Europa şi doi elevi distinşi de-ai mei, Bogdan Petruţ şi Nicolae Crişan, vor efectua operaţii laparoscopice de mare dificultate în blocul operator al Spitalului municipal din Cluj-Napoca şi care vor fi transmise în locul de desfăşurare a congresului”, a spus Ioan Coman.

C.P.

Articole din aceeasi categorie