Canicula a revenit, nu lăsaţi copiii singuri în maşini

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) avertizează că în perioada caniculei cei mai vulnerabili sunt copiii şi atrage atenţia că aceştia nu trebuie lăsaţi singuri în maşini, pentru că în soare maşinile se încing foarte repede şi se pot produce tragedii, scrie AGERPRES.

„Canicula a revenit în România şi poate aduce cu ea mari probleme dacă nu suntem atenţi. Cei mai vulnerabili sunt copiii, de aceea, iată câteva sfaturi pentru această vreme cu temperaturi ridicate. Niciodată nu lăsaţi copiii singuri în maşină. În timpul caniculei, temperatura în maşină poate fi mortală”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a DSU.

Medicii avertizează că, dacă temperatura exterioară este de 26 de grade Celsius, în maşină, după 20 de minute pot fi 43 de grade, după 40 de minute – 48 de grade, iar după 60 de minute temperatura din maşină poate ajunge la 51 de grade.

„Pe timpul caniculei copiii sunt mai vulnerabili din cauză că temperatura lor corporală creşte de trei până la cinci ori mai repede decât la un adult. Când temperatura corporală a unui copil atinge 40 de grade Celsius, organele interne încep să cedeze, iar la 41,6 grade poate surveni decesul. În soare, maşinile se încing foarte repede, de aceea se pot petrece tragedii mai repede decât vă imaginaţi!”, avertizează DSU.

Valul de căldură din aceste zile va persista atât în weekend-ul care urmează, mai ales în regiunile vestice, cât şi în primele zile ale săptămânii viitoare, în special în sudul şi sud-estul teritoriului, însă o actualizare a avertizărilor de caniculă emise pentru aceste zile va avea loc după 3 august, în funcţie de informaţiile centralizate, a declarat, pentru AGERPRES, Oana Catrina, meteorolog de serviciu în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„În weekend-ul care urmează, valul de căldură se va intensifica, iar în funcţie de evoluţia regimului termic şi a intensităţii temperaturilor de tip tropical, vom vedea dacă actualizăm codurile de caniculă. Temperaturile vor continua să fie caniculare în weekend-ul următor, mai ales în regiunile vestice, unde se vor depăşi valori de 41 de grade Celsius. Valul de căldură va fi intens şi săptămâna viitoare, dar în special în sudul şi sud-estul teritoriului. În celelalte regiuni, mercurul din termometre va mai coborî”, a menţionat Catrina.

Articole din aceeasi categorie