Când stelele nu au vârstă. La mulţi ani distinsă doamnă Margareta Catrinu!

În celebra peliculă a lui Billy Wilder, Bulevardul amurgului, peliculă lansată la 9 august 1950, există o replică memorabilă, “Stelele nu au vârstă nu – i aşa?” (Norma Desmond). Trebuie să recunosc, sunt convins că veţi recunoaşte şi veţi admite faptul că stelele nu au vârstă.
Celebra replică potenţează munca unei artiste de excepţie, Margareta Catrinu, aniversată joi 9 august cu ocazia zilei de naştere, în spaţiul Galeriei Mariana Berinde. Vedeţi cum se leagă lucrurile, nimic nu este întâmplător. Margareta Catrinu s-a născut într-o zi de 9 august (1949), pentru ca o zi mai târziu, 10 august 1950, să aibă loc premiera mondială a peliculei mai – sus amintite.
Da, Margareta Catrinu nu – şi arată deloc vârsta. Ceea ce mă duce la cele postulate de Lailah Giffy Akita (scriitoare ganeză), citez “Vârsta este doar un număr. Încearcă să ai o viaţă activă”. Citat care de asemenea ilustrează viaţa activă a pictoriţei. Cel mai nou exemplu îl constituie personala deschisă la Galeria Mariana Berinde (amănunte în cronica semnată de Negoiţă Lăptoiu), veritabilă explozie cromatică, viguroasă şi tonică, luminoasă şi încărcată de simboluri, compoziţii echilibrate în care efectele optice sunt intense, vorbind de la sine despre virtuozitatea mânuirii penelului.
Închei rândurile de faţă tot cu un citat, a lui Steve Harvey (actor, scriitor, producător), care obişnuia să spună, “Nu eşti niciodată prea bătrân ca să te reinventezi”. Şi Margareta Catrinu se reiventează cu fiecare expoziţie, cu fiecare lucrare în parte. La mulţi ani distinsă doamnă Margareta Catrinu!
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie