Campioni şi la neprofesionalism

CFR Cluj – numele tău este răscoală. Mariajul dintre Edi Iordănescu şi CFR Cluj a luat sfârşit inainte de proverbiala lună de miere. Daţi-mi voie să-l citez pe Iuliu Mureşan, un clasic în viaţă, nimeni altul decât preşedintele campioanei României, la instalarea lui Edi Iordănescu pe banca tehnică a clujenilor: „Am mare încredere în el. Are un staff foarte bun şi este un antrenor modern”. Bănui că este acelaşi discurs pe care l-a avut în cazul fiecărui antrenor trecut pe la CFR şi umilit şi pe care l-ar folosi cu succes şi la numirea lui Pep Guardiola sau Jose Mourinho. Constatăm că încrederea domnului doctor în Edi Iordănescu a încăput într-o cutie de chibrituri, care a luat foc la prima scânteie. În egală măsură, staff-ul lui Edi a fost numai bun, dar trebuia să fie foarte bun ca să nu se prăbuşească la…decolare. Prin modern fiecare înţelege ce doreşte. Edi a fost, probabil, prea modern pentru gusturile ciudate ale conducătorilor ceferişti, a căror dispoziţie este influenţată de menstruţia de care am scris deunăzi.

Cu siguranţă, „decapitarea” lui Edi Iordănescu cu un discurs tocit, fără un proces prealabil, după un cantonament, trei meciuri oficiale, un trofeu câştigat (respectiv Supercupa României) şi un singur eşec, mare cât China unde s-a refugiat Dan Petrescu, care a mirosit că ceva e putred în Danemarca din Gruia şi de aceea a şters-o englezeşte, nu face cinste campioanei României, care şi-a dat foc la valiză prin acest gest bişniţăresc.

Nu vreau să pozez sexy în susţinătorul lui Edi Iordănescu, dar e limpede că nici la răscoala ţăranilor din 1907 (anul înfiinţării clubului feroviar) nu s-ar fi procedat întocmai, făcând abstracţie de jocurile de culise, oarecum străine de publicul larg. Putem accepta că înfrângerea cu Malmo nu le-a căzut bine conducătorilor ceferişti şi că le-a provocat acestora o indigestie financiară, greu de digerat, dar modul în care l-au şpreiat pe puiul lu’ Tata Puiu este neprofesionist, demn de campionatul statului Capului Verde, unde echipele sunt formate din…canibali, iar conducătorii echipelor sunt şefii de triburi. Edi a fost măturat, iar motivele adevărate au fost ascunse sub covor, deşi făraşul e la vedere.

Aşteptat ca emirul Bruneiului, instalat cu artificii şi confeti, primit cu pâine, sare, declaraţii de dragoste lacrimogene ca la Mircea Radu în emisiune, şi promisiuni fantasmagorice, Edi Iordănescu a fost aruncat ca o măsea stricată de pe înaltul nocturnei fix pe strada „Romulus Vuia”, pe unde circulă autobuzul 37 şi o mulţime de oameni atunci când CFR are meci. Iordănescu a plonjat cu capul înainte într-o ipotetică baltă de umilinţă plină de broaşte râioase şi s-a făcut una cu asfaltul. Edi, cavalerul Jedi, a fost trimis la plimbare înainte ca cerneala de pe contractul său de antrenor cu CFR să se uşte. Asta dacă n-a fost cerneală invizibilă. Şi asta pentru că l-a „plagiat” pe Ioan Andone, care la rândul lui a vrut să fie gentleman şi a sfârşit cum a sfârşit. Şi nu doar el. Îmi vin în minte Maurizio Trombetta, Andrea Mandorlini şi lista umiliţilor poate continua.

Cert este că oficialii CFR-ului s-au mişcat rapid după „noaptea generalilor”, în care Iordănescu a fost mazilit, şi l-au sunat în regim de urgenţă pe Toni Conceicao. Portughezul debarcă la Cluj pentru un al treilea mandat. I-a mai pregătit pe feroviari în 2009 şi în sezonul 2015-2016, dar nici el nu a plecat fără scandal, însă, totuşi, a lăsat loc de „bună ziua”, altfel nici n-ar fi fost bipuit. S-ar părea că portughezul este concurat de un alt fost trainer al campioanei, italianul Cristiano Bergodi.

Indiferent cine îl va înlocui pe Iordănescu, la CFR nu s-a schimbat mentalitatea, ancorată, în continuare, nu în spaţiul occidental, la care ne place să ne raportăm, ci în spaţiul balcanic, de unde nu putem evada fiindcă refuzăm. Este şi motivul pentru care nu putem ajunge departe în competiţiile europene inter-cluburi, ci în cel mai bun caz sărim, cu indulgenţă, de genunchiul broaştei.

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie