Campionatul Mondial a devenit Campionatul European

În lupta pentru adjudecarea mult râvnitului trofeu au rămas patru reprezentante ale Bătrânului Continent, respectiv Franţa, Belgia, Anglia şi Croaţia. Nu puţini regretă eliminarea echipelor din America de Sud, în special a Braziliei. Totuşi, în cursă au rămas două foste campioane mondiale şi mă refer la Anglia şi Franţa, regine ale lumii în 1966 şi 1998. Dacă Franţa a mai disputat o finală în 2006, pierdută în faţa Italiei, la penalty-uri, Anglia revine în „careul de aşi” după o pauză de aproape 30 de ani. Anglia nu a mai acces în semifinale de la ediţia din 1990, găzduită de Italia. Antrenaţi atunci de regretatul Bobby Robson, englezii, cu Paul Cascoigne, Peter Shilton, Peter Beardsely, Chris Waddle ori Gary Lineker, au ratat prezenţa în ultimul act din cauza marii rivale Germania, în faţa căreia a pierdut după prelungiri şi lovituri de la 11 metri. Este abia pentru a treia oară când inventoatoarea fotbalului ajunge în semifinalele Campionatului Mondial. Anglia a învins, sâmbătă, la Samara, Suedia, cu 2-0, prin golurile marcate de Maguire şi Delle Alli, în minutele 30 şi 59.

 

Nici acum nu crede Moscova în lacrimi?

Pentru un loc în marea finală, naţionala antrenată de Gareth Southgate va înfrunta Croaţia, care a „îndoliat” Rusia, pe care a eliminat-o în „sferturi”, după prelungiri şi lovituri de la 11 metri. Scorul la finalul celor 90 de minute regulamentare a fost 1-1. Rusia a deschis scorul în minutul 31, prin Cherişev, care l-a învins pe Subasic cu un şut din afara careului, la care portarul croat a rămas spectator. Oaspeţii au restabilit egalitatea înainte de pauză, în minutul 39, prin Kramaric, care a încris cu o lovitură de cap, din centrarea lui Mandzukic. Croaţia a trecut în avantaj în minutul 101, graţie lui Vida, însă amfitrionii au găsit resurse pentru a egala prin foarte rusul Mario Fernandes, în minutul 115. La penalty-uri, Rusia a ratat de două ori, prin Smolov şi acelaşi Fernandes, în vreme ce Croaţia a făcut-o doar o dată, prin Kovacic. Penalty-uri decisiv, al calificării, l-a marcat Rakitic, jucătorul Barcelonei.

Prima semifinală, Belgia – Franţa, va avea loc marţi, 10 iulie, de la ora 21, la Sankt Petersburg, iar cea de-a doua, Anglia – Croaţia, este programată miercuri, 11 iulie, de la aceeaşi oră, la Moscova, pe stadionul „Lujniki”.

 

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie