Campionatul European de Handbal Feminin / România s-a calificat în grupele principale

  • Cristina Neagu a devenit, după meciul cu Germania, câștigat de „tricolore” la o diferență de cinci goluri, cea mai bună marcatoare din istoria Campionatului European, depășind-o pe unguroaica Agnes Farkas. România își cunoaște deja una din adversarele din grupa a 2-a principală. Eliza Buceschi a marcat 20 de goluri în două partide și a devenit o candidată serioasă la titlul de golgeteră a Campionatului European. Finala grupei D, România – Norvegia se joacă miecuri seară, de la ora 21, la Brest, partida fiind transimisă live de TVR.

 

 Denisa Dedu a marcat un gol și a avut 13 intervenții, fiind una din cele mai bune jucătoare ale României în victoria cu Germania

România nu ne-a convins în meciul cu Cehia, dar pe care, totuși, l-a câștigat, însă a entuziasmat contra Germaniei, de care am avut motive să ne temem, după ce a bătut regina handbalului feminin, Norvegia. Și acum suntem îndreptățiți să ne gândim că putem ajunge departe la Campionatul European din Franța. Cu alte cuvinte să îndrăznim la o medalie. Prestația din meciul cu Germania și victoria la cinci goluri diferență ne-au aprins imaginația. România s-a impus cu 29-24, controlând disputa da capo al fine. Germania nu s-a aflat niciodată la conducere și n-a reușit să se apropie de „tricolore” la mai mult de două goluri, iar acest lucru s-a întâmplat o singură dată, în finalul primei reprize, când tabela a arătat 14-12 în favoarea României. În rest, echipa antrenată de Martin Ambros, cu Buceschi și Neagu în zi de grație, autoare a 11, respectiv 5 goluri, a ținut Germania nu doar la distanță, dar și la respect. Cea mai mare diferență a fost de opt goluri, înregistrată de patru ori: 23-15 în minutul 46; 24-16 în minutul 49; 25-17 în minutul 50; 27-19 în minutul 55. România s-ar fi putut impune și mai clar, dar n-au punctat pe tabelă între minutele 53 și 59 decât o singură dată, prin Buceschi. În aceeași perioadă, Germania a înscris patru goluri, prin Bolk (2), Muller și Schmelzer. După cum deja am scris, pentru al doilea meci consecutiv, principala marcatoare a României a fost Eliza Buceschi, cu 11 goluri din 13 aruncări (procentaj 85%). Buceschi a fost, din nou, exactă la aruncările de la 7 metri, marcând șase goluri. Pe lista marcatoarelor și-au mai trecut numele Cristina Neagu (5), Crina Elena Pintea (4), Melinda Geiger (3), Aneta Udriștoiu (2), Cristina Florica (2), Denisa Dedu (1) și Cristina Laslo (1). Aceasta din urmă a marcat în minutul 49, cu o aruncare din propriul semicerc, poarta Germaniei fiind lăsată goală.

 Eliza Buceschi a fost principala marcatoare a „triciolorelor”, cu 11 goluri

După cum se poate observa, printre marcatoare s-a aflat și portărița Denisa Dedu, care a înscris în minutul 46. Dedu a avut 13 intervenții și a parat două aruncări de la 7 metri. Să mai scriem că Pintea va ajunge în campionatul Ungariei, la Gyor, după întrecerea din Franța, iar Cristina Neagu a devenit, cu golul înscris în minutul 27 al întâlnirii cu Germania, cea mai bună marcatoare din istoria Campionatului European de handbal feminin, cu 206 goluri. Vedeta României și a celor de la CSM București a depășit-o cu un singur gol pe unguroaica Agnes Farkas, retrasă din activitate. Pe locul trei la acest capitol este germanca Grit Jurack, cu 194 de goluri. Neagu își va îmbunătăți performanța, în condițiile în care România mai are de jucat cu Norvegia, iar apoi încă cel puțin cinci meciuri în grupa principală, unde „tricolorele” s-au calificat după succesul cu nemțoaicele. România merge în grupa a doua principală, unde va avea printre adversare Olanda, cea care domină copios grupa C, cu Spania, Ungaria și Croația. Ultima este deja eliminată după înfrângerea cu Ungaria, scor 18-24. Și Rusia a obținut calificarea în grupele principale, după 24-23 cu Muntenegru. Naționala lui Trefilov merge în grupa 1 principală, iar aseară și-a încheiat evoluția în grupa B, cu un meci împotriva Sloveniei, deja eliminată. Derby-ul grupei D, România – Norvegia, se joacă miercuri seară, la Brest. Este pentru al treilea european la rând în care cele două puteri ale handbalului feminin se întâlnesc în prima fază a grupelor.

 

 

România – Norvegia față în față la Campionatul European

1996: România – Norvegia        26-26

2008: Norvegia – România        37-31

2000: România – Norvegia        26-22

2014: Norvegia – România        27-19

2016: Norvegia – România        23-21

 

Cristian FOCȘANU

Sursa foto: Nebojsa Tejic

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *