Reunire după 100 de ani cu urmașii moților strămutați în Satu Mare

Copiii din Scărișoara au avut parte recent de o experiență cu totul deosebită prilejuită de întâlnirea cu urmașii străbunicilor lor strămutați după reforma agrară din 1921 în Satu Mare.

 

O plecare a motilor din munți Apuseni spre Câmpia de vest, care nu trebuie dată uitării

Un drum pe care, acum aproape 100 de ani l-au parcurs moții noștri din Scărișoara, Albac, Horea, etc (jud Alba), în 22 iulie 2023 am mers si noi, urmașii lor (ei au mers cu căruțele sau pe jos, iar noi cu microbuzul Arieșul din Câmpeni).

Copii fiind, părinții ne spuneau despre plecarea moților din Apuseni, înspre granița de de vest a țării (chiar și tatăl meu, un copil de 12 ani a ajuns acolo, dar din motive familiale s-a întors acasă și nu a mai plecat, rămânând acolo multe rudenii apropiate). Moții au plecat, dar și-au luat cu ei satul, biserica și tradițiile, așa luând ființă, în această parte de țară, localitățile/satele Ianculești, Avram Iancu, Horea, Scărișoara Nouă, după numele localităților părăsite din munți. Pentru prima dată, am văzut Scărișoara Noua în 1993, când am fost împreună cu soțul și cu doi din cei opt frați ai mei, la nunta unei verișoare. M-a impresionat tot ce am găsit acolo, adică obiceiurile de nuntă, graiul, portul și tot ce ținea de bucătăria locului, toate fiind, exact, ca la noi acasă, în Scărișoara. Peste ani, mai bine zis în luna mai 2023, am fost într-un pelerinaj cu membrii parohiei noastre din cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca, în vestul și nord-vestul țării, prima mănăstire unde ne-am oprit fiind Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Scărișoara Nouă. În întâlnirea cu Starețul Mănăstirii (care este din comuna mea vecină, Gârda) i-am propus să organizăm o întâlnire a copiilor de moți de la munte cu copiii de moți de la câmpie.

Eu sunt stabilită la Cluj-Napoca de peste 43 de ani. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am o familie frumoasă, de care sunt foarte mândră (soțul, 2 băieți, o noră și 2 nepoți), dar sunt mândră și că sunt moață (nu am uitat și nu voi uita nicicând de unde am plecat). M-am născut, am primit cei șapte an de acasă și am crescut în comuna Scărișoara-Alba. Merg cel puțin odată în an, acasă, la casa părintească, iubesc zona, păstrez obiceiurile și tradițiile locului natal. Ne-am crescut copiii și nepoții în respect și iubire de neam și țară. Îi mulțumesc soțului meu pentru dragoste și sprijin în tot ce avem, inclusiv pentru sprijin în acest eveniment.

Sunt membră a Societății Cultural-Patriotice Avram Iancu, încă de la înființarea filialei Cluj-Napoca. Art.8 din Statutul Societății prevede ”Scopul asociației este acela de a folosi ansamblul mijloacelor și modalităților moderne de informare în vederea cultivării și răspândirii în rândul românilor, al moților și simpatizanților acestora, a ideologiei promovate de către înaintașii noștri al căror stindard l-a constituit personalitatea ilustrului AVRAM IANCU, în ceea ce privește îmbunătățirea vieții economice, sociale, culturale și spirituale a moților de pretutindeni…..”, iar printre cele 14 obiective prevăzute la Art.9. sunt și cele care prevăd ”dezvoltarea învățământului și culturii în zonele locuite de moți…; stimularea și promovarea creației spirituale a moților,a valorilor românești….; acordarea de burse pentru elevii și studenții moți….încurajarea și promovarea acestora în elita educației și culturii naționale…”.

Propunerea făcută în mai 2023, i-am amintit-o părintelui Stareț Arhimandrit Spiridon. Sfinția Sa ne-a susținut și a asigurat cazarea și masa pentru grupul nostru de 27 persoane. Dascăli din Scărișoara – Alba( Constanța Costea și soții Ioan si Valeria Gaja) și cei din Scărișoara Noua, județul Satu Mare, au organizat și pregătit grupurile de copii. Ne-a fost alături și Cristina Neag, președinta filialei Horea a Societății Avram Iancu. De la plecare, până la întoarcere, colegul nostru de la filiala Cluj-Napoca, Onisie Câmpan, cu profesionalism, a asigurat înregistrarea și filmarea. Astfel, în data de 22 iulie 2023, cu grupul de copii din Scărișoara și Horea din Apuseni, însoțit de dascăli și 3 părinți, am pornit, la ora 9.00 dimineața spre Scărișoara Nouă, unde am ajuns, cu bine, în jurul orei 15,00.

 

După cazarea la Mănăstirea Scărișoara Noua, îmbrăcați în costume populare moțești, am plecat, în sat la Muzeul Etnografic al moților, unde ne-a întâmpinat doamna prof. Rodica Jurj, împreună cu grupul de copii de moți de la câmpie (și ei îmbrăcați în straie moțești). Muzeul, înființat prin grija unui inimos fiu al satului, Ioan Bâtea (președinte de onoare al Societății Avram Iancu, înmormântat în cimitirul mănăstirii), cuprinde peste 300 de obiecte specifice Țării Moților, obiecte aduse din zonele din care au plecat moții noștri, colonizați în județul Satu Mare, după reforma agrară din 1921. După vizita la muzeu, toți am plecat la Căminul Cultural al satului la o șezătoare moțească. Întâlnirile și activitățile au fost emoționante, având în cele două grupuri, copii de la 3 ani până la 17 ani (le mulțumim atât rinților și dascălilor, dar mai ales copiilor care au fost foarte cuminți și dedicați acțiunii).

A fost o șezătoare moțească plină, în care grupurile de copii au socializat și au prezentat un mic program de cântece patriotice și „o tradițională țarină moțească”. S-a făcut și schimb de produse. Astfel, copiii de la munte au dăruit „un tioc de rășină” și afine, iar copiii de la câmpie au dăruit pepene verde și galben. Am mers la biserica din sat, unde s-au cântat pricesne. Prin grija soțului doamnei Rodica Jurj, am făcut o deplasare (cu mașina și pe jos) până la granița cu țara vecină, granița la doar câțiva km de sat. După cina la mănăstire, am vizitat muzeul mănăstirii (are, printre multe exponate, cărți și obiecte bisericești de la 1700 încoace). După o odihnă binemeritată, duminică, toți am participat la Sfânta Liturghie, unde grupul nostru de la munte a cântat frumoase pricesne. Îi mulțumim verișoarei mele Voichița și lui Vasile, din sat, unde am poposit (atât la sosire cât și la plecare) la o cafea, pancove, vin etc, iar copiii au savurat porumbul fiert și mure din grădină.

Ne dorim ca această primă acțiune, de acest fel, să fie doar un început pentru alte manifestări dedicate copiilor și pentru educația cultural-patriotică a tinerilor noștri. Să ne cunoaștem trecutul, să ne cinstim înaintașii și să promovăm cultura și tradițiile poporului nostru.

TRĂIASCĂ DUHUL LUI IANCU !

Fănica Moldovan, secretar general al Societății Cultural Patriotice Avram Iancu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut