Campanie de conștientizare asupra riscurilor pe care le presupun bolile tiroidiene

Oboseala continuă, irascibilitatea și depresia nu sunt normale. Acestea sunt semne ale unor probleme tiroidiene ce trebuie tratate de urgență – avertizează specialiștii.

Potrivit datelor furnizate de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, numărul pacienților cu afecțiuni tiroidiene din România s-a triplat în ultimii 6 ani. Nediagnosticate, aceste afecțiuni nu doar că afectează psihicul pacienților, ci le cauzează și afecțiuni cardiovasculare.

” În 2010, în România s-au înregistrat 35.439 cazuri noi de boli tiroidiene. În 2016 au fost depistate de trei ori mai multe (83.413 cazuri noi). În România, 86% dintre pacienții cu hipotiroidie sunt femei. În 2016, numărul de cazuri noi de hipotiroidie depistate in mediul urban a fost de două ori mai mare decât cel din zonele rurale. Medicii insistă ca atât femeile, cât și bărbații peste 35 de ani să-și testeze anual nivelul de TSH din sânge” – se arată într-un comunicat al Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

„Românii sunt obișnuiți să nu se simtă bine. Oboseala care durează mai multe zile, irascibilitatea și episoadele de anxietate nu sunt și nici nu ar trebui să fie tratate ca și cum ar fi o normalitate. Normal este să ne simțim bine. Bolile tiroidiene pot fi ținute sub control, dar este foarte important ca acestea să fie depistate în stadiu incipient” – spune, în același comunicat, dr. Rodica Petriș, medic specialist în Endocrinologie.

Potrivit specialiștilor, semnele problemelor endocrinologice includ: fluctuații ale greutății, constipație; oboseală cronică  (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoțită de dureri ale mușchilor, migrene și probleme ale digestiei); la femei, ciclu menstrual neregulat și scăderea libidoului; depresie. De aceea, pacienții, de cele mai multe ori cred că problemele cu care se confruntă sunt cauzate de stilul de viață haotic.

„Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza afecțiuni grave. Atât secreția scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât și cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecțiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (HTA, arteroscleroza) și duc la mărirea riscului de accident cardiovascular. De asemenea, și tulburările psihice bipolare sunt asociate cu bolile endocrinologice” – avertizează Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA), cu sprijinul Societății Române de Endocrinologie (SRE), al Societății Naționale de Medicină a Familiei (SNMF), precum și al Administrației Prezidențiale, a lansat, marți, campania de conștientizare și informare corectă cu privire la bolile tiroidiene, „Ceea ce simți poate fi din cauza mea. Tiroida”. Campania se adresează nu doar persoanelor care riscă să se confrunte cu astfel de afecțiuni, ci întregii populații.

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune s-a înființat pentru a oferi suport persoanelor şi familiilor celor afectați de aceste boli. Principalele obiective ale Asociației sunt: reintegrarea socială şi profesională a pacienților cu afecțiuni autoimune, consilierea de specialitate a pacienților şi familiilor lor, impulsionarea responsabilizării structurilor guvernamentale în problematica acestor boli.

Articole din aceeasi categorie