Camera de Comerţ şi Industrie reaprinde disputa pe tema levigatului de la Pata Rât

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a anunţat că va solicita din nou Comitetului de Situaţii de Urgenţă pentru a declara starea de alertă la Pata Rât. Şeful CJ Cluj a explicat că la baza noului demers stă un document primit de la Camera de Comerţ şi Industrie a României în care se arată că situaţia de la Pata Rât este una de “forţă majoră” generată de un cumul de mai mulţi factori imprevizibili, insurmontabili şi de neevitat ce au stat la baza producerii situaţiei de forţă majoră”.

“Forul administrativ al judeţului Cluj a primit în cursul zilei de luni, 27 noiembrie a.c., Avizul de forţă majoră eliberat de Camera de Comerţ şi Industrie Cluj privind alunecările de la depozitul neconform de la Pata Rât, document în care se arată fără echivoc faptul că solicitările repetate ale Consiliului Judeţean Cluj privind existenţa unui situaţii de urgenţă, generatoare a stării de alertă, se confirmă: „se apreciază ca şi cauze ale producerii evenimentului existenţa unui cumul de mai mulţi factori imprevizibili, insurmontabili şi de neevitat ce au stat la baza producerii situaţiei de forţă majoră”. Acest lucru arată că Prefectura şi comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a greşit în septembrie când a refuzat să ne dea starea de alertă”, a spus Alin Tişe. Şeful CJ Cluj a menţionat că în acest contetx instituţia pe care o conduce va solicita din nou Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) al judeţului Cluj în vederea declarării stării de alertă. Totodată, Tişe a precizat că va acţiona în instanţă membri CJSU Cluj care s-au opus, încă din luna septembrie 2017, declarării stării de alertă, şi care, prin neasumarea răspunderii, au determinat o potenţare a consecinţelor poluării accidentale din acel areal.

În ceea ce priveşte problema levigatului de la Pata Rât, în funcţie de răspunsul primit din partea CJSU Cluj, dar şi a soluţiei tehnice recomandate de expertul contractat de Consiliul Judeţean Cluj în acest sens, forul administrativ judeţean va continua acţiunea de depoluare a zonei. Astfel, în ceea ce priveşte lacul de levigat acumulat până în acest moment şi a cărui concentraţie este una diluată, Consiliul Judeţean Cluj va acţiona pentru depoluarea treptată a acestuia având în vedere cantitatea strânsă. Cât priveşte levigatul pur, toxic, în concentraţie ridicată, care se scurge din corpul depozitului, acesta va fi captat în cele două bazine de decantare şi mai departe redirecţionat spre staţia de osmoză. În acest sens, Consiliul Judeţean a obţinut acordul proprietarilor pentru amplasarea staţiei de osmoză, motiv pentru care Alin Tişe va elibera ordinul de începere la lucrărilor. În privinţa reluarii acţiunii de închidere a depozitului neconform de la Pata Rât, antreprenorul va efectua în perioada imediat următoare, în regim de urgenţă, o serie de lucrări stabilite de experţi şi autorizate de către Inginer.

C.P.

Articole din aceeasi categorie