Camera de Comerţ – îngrijorată de ideile fiscale ale noului guvern

Modificările legislative propuse în domeniul fiscal creează îngrijorări în rândul comunităţii de afaceri, în contextul în care nu a existat o consultare reală cu companiile din România şi nici nu a fost realizat un studiu de impact corespunzător.

„Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) îşi exprimă preocuparea cu privire la măsurile fiscale anunţate recent în noul Program de Guvernare 2017-2020. Modificările legislative propuse în domeniul fiscal reprezintă o reorientare majoră, fapt care creează îngrijorări cu privire la capacitatea comunităţii de afaceri de a se adapta noii paradigme fiscale. Remarcăm absenţa unei consultări reale a companiilor din România şi, în egală măsură, lipsa unui studiu de impact corespunzător”, spun reprezentanţii CCIR, citaţi de Agerpres.
Aceştia consideră că sistemul actual, bazat pe cota unică de impozitare a profitului, şi-a dovedit utilitatea atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri, fiind o soluţie fiscală pro-business, care susţine consolidarea culturii antreprenoriale şi dezvoltarea afacerilor, promovată inclusiv prin Programul de Guvernare 2017-2020.
Modificarea netransparentă a fiscalităţii va conduce la un sistem instabil şi impredictibil, ceea ce va afecta puternic atractivitatea României ca destinaţie investiţională, au continuat reprezentanţii Camerei de Comerţ.
„În contextul în care investiţiile au scăzut îngrijorător, CCIR consideră esenţială asigurarea unui cadru normativ stabil, care să stimuleze atragerea de investitori în economia naţională. Investiţiile pot contribui în mod semnificativ la îmbunătăţirea rezultatelor în domenii precum digitalizarea, inovarea sau cel al energiei, sectoare fundamentale pentru competitivitatea României pe plan global”, se mai arată în comunicat.
Oficialii CCIR susţin necesitatea adoptării actelor normative prin respectarea legislaţiei comunitare, aplicabilă conform obligaţiilor asumate de România în calitate de stat membru al UE.
„Absenţa consultării tuturor actorilor implicaţi este unanim recunoscută ca fiind contraproductivă şi generatoare de neîncredere între mediul public şi cel privat. Alături de celelalte structuri ale mediului asociativ, CCIR îşi manifestă disponibilitatea totală de consultare cu noul Guvern, în vederea realizării unei analize de impact cuprinzătoare cu privire la schimbarea legislaţiei fiscale”, au mai spus reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Articole din aceeasi categorie