Centrul Clujului, invadat de dărâmături și second-hand-uri

După evenimentele din decembrie 89, primele manifestări ale economiei de piață care au ocupat centrul orașului au fost celebrele pe atunci ”buticuri”, pentru ca acum mai multe magazine și localuri fie să își închidă porțile ani și ani de zile, fie, în cel mai fericit caz, să-și schimbe complet profilul.

Fostul restaurant ”Luciana”, care mai este folosit doar ca spațiu de antrenament pentru pasionații de grafitti. Oare nu-i poate amenda nimeni?

Poate că pentru unii dintre noi, localnici fiind, imaginea lor nu mai constituie ceva ieșit din comun – ne-am obișnuit cu ele, nu le mai băgăm în seamă, fac parte din decor. Dar pentru un vizitator, sumedenia de spații abandonate sunt, cu siguranță, o apariție cel puțin șocantă. În centrul orașului, există o nedorită abundență de uși și geamuri murdare, mâzgălite cu așa-zise grafitti, unele efectiv lăsate în paragină, așa cum este cazul fostului restaurant de lângă Casa Armatei – pe vremuri se numea ”Luciana” – sau al magazinului ”Papirus”, aflat pe cealaltă parte a drumului, al cărui geam măcar este cumva ”împodobit” de un poster cu orașul vechi. Nici ”Palabre”, cafeaneau de vis-a-vis de Academia de Muzică, n-a avut o soartă mai bună: de ani de zile ușa de intrare este acoperită de gratii – cred că și lacătul a ruginit de mult. Altele și-au pierdut de mult identitatea, nimeni nu mai știe ce era cândva acolo, chiar dacă la un moment spațiul fusese cât de cât modernizat. După cum se vede, nici măcar termopanele nu le-au ajutat cu ceva. Că tot veni vorba de termopane, să spunem că se potrivesc cu arhitectura acestei zone ca nuca-n perete, nu știu cine a putut aproba așa o mizerie: termopane la o clădire veche de sute de ani. Dar de ce să ne mai mirăm, când chiar Turnul Croitorilor ”beneficiază” de asemenea dotări.

Fostul magazin ”Papirus”, închis de nu se mai știe când.

Dar acestea nu sunt singurele dărâmaturi din centru, mai sunt multe asemenea, și pe zi ce trece parcă se înmulțesc. Și toate astea împodobescc mijlocul unui ”oraș de 5 stele” – asta ca să-l cităm pe vajnicul nostru primar, atât de preocupat de estetica orașului că s-a apucat să înlăture toate chioșcurile de difuzare a presei, de parcă alea erau problema.

Un centru second-hand

O altă notă caracteristică a centrului este mulțimea, grămada, adunătura nesfârșită de magazine second-hand. Nu că aș avea ceva cu ele, dimpotrivă, dar parcă nu toate își au locul chiar acolo. Nu știu dacă pe Eroilor sau pe Regele Ferdinand mai există un magazin ”de firmă”, însă de inscipții gen ”second-hand” sau ”outlet” cu siguranță nu ducem lipsă. Dacă cineva se va obosi să le numere sigur trece de douăzeci-treizeci. Cireașa de pe tort mi se pare a fi fosta ”Dorna”, de unde mai puteai cumpăra o brânză sau un iaurt cumsecade. Azi, din fostul magazin de lactate a mai rămas doar firma: înăuntru sunt țoale vechi. Poftă bună!

Pe vremuri cafenea ”de satiră și umor”, acum ruină.

Parcă toate magazinele mai răsărite au migrat spre periferie saau spre cartiere, și au preferat spațiile din mall-uri în detrimentul celor din buricul târgului. Nici măcar Centralul sau Sora Shopping Center (după cum pompos și penibill a fost botezat) nu o duc mai bine: la Central, etajul trei este închis de nu mai știu cînd, iar la Sora etajul este gol cel puțin pe jumătate.

Totuși, ambianța este cât de cât înviorată de localurile și tersasele din zonă, care, însă, au început să funcționeze în alte spații decât cele ”clasice”. ”Ursus” este închis de o grămadă de vreme, de ”Fetițele vieneze” nu mai știe nimeni nimic, ”Continentalul” se renovează și se tot renovează. Chiar și ”Piazzetta”, deschisă în spațiul fostului magazin ”Fierul”, care părea a fi intrat cumva în gustul public și-a tras obloanele. Se pare că în locul respectiv va fi deschis un magazin alimentar. Asta dacă nu cumva ”investitorul” se va răzgândi și ne vom trezi și acolo tot cu un vânzător de boarfe purtate, ce-i drept de import. Dar, poate avem noroc.

Viorel Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut