Iadul alb

O nouă campanie de luptă împotriva drogurilor s-a lansat la Cluj:”Aleg. Eu dețin controlul”

 

Consumul și traficul de droguri constituie principala problema a societății românești, a atras atenția secretarul general al Guvernului României, Mircea Abrudean în cadrul dezbaterii cu tema „Prevenirea Consumului de droguri în rândul adolescenților clujeni-Aleg”. Evenimentul a avut loc vineri la Casa Tineretului din Cluj-Napoca și a fost organizat Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Cluj în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj. Cu această ocazie a fost lansată și campania publică inițiată de IPJ Cluj și ATOP „Aleg. Eu dețin controlul” care vizează creșterea gradului de informare și prevenire a consumului de droguri în judeţul Cluj.

Mircea Abrudean a arătat că fenomenul traficului și consumului de droguri este unul complex, ce necesită o abordare pe mai multe domenii de activitate, pentru o combatere eficientă. În acest sens, eforturile tuturor instituțiilor, inclusiv de la nivel guvernamental, trebuie conjugate cu cele ale partenerilor instituționali și cele ale societății civile”, a spus ministrul în cadrul evenimentului la care au luat parte peste 250 de elevi din clasele a 9-a și a 10-a de la licee din Cluj-Napoca precum și profesori.

El a arătat că pentru combaterea răspândirii acestui flagel în școli, în conformitate cu Planul Național Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, aprobat de toate cele 7 ministere responsabile ale Guvernului României, la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar sunt constituite Grupuri de acțiune, formate dintr-un reprezentant al Ministerului de Interne, al asociațiilor de părinți, al elevilor și un reprezentant al școlii respective. „Acest grup de lucru are drept scop facilitarea comunicării în vederea adaptării măsurilor necesare pentru creșterea gradului de siguranță în mediul școlar”, a spus Mircea Abrudean.

El a arătat că în primele 10 luni ale acestui an, polițiștii de combatere a criminalității organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., au desfășurat, la nivel național, 782 de acțiuni operative, în segmentul combaterii traficului de droguri și au efectuat 2.538 de percheziții domiciliare. Totodată, au fost reținute 1.282 de persoane și arestate 1.105 persoane.

„În perioada de referință, au fost înregistrate 9.954 de sesizări de natură penală, fiind efectuate activități în 26.925 de ordonanțe de delegare emise de către procurorii D.I.I.C.O.T. Eficiența instrumentelor implementate la nivelul Poliţiei Române şi strânsa cooperare cu instituţiile de aplicare a legii, la nivel naţional, s-au concretizat în destructurarea a 46 de grupuri infracționale organizate, fiind trimise în judecată 1.974 de persoane.

Mircea Abrudean

De asemenea, în urma acțiunilor desfășurate, au fost scoase din piață peste 680 de kg. de droguri, aproximativ 3 tone de precursori și 1.275.155 de comprimate. Dintre acestea, droguri de mare risc: 141 de kg. și droguri de risc: 540 kg. Au fost descoperite 2.389 de plante de canabis și 4.497 kg. de masă verde”, a dezvăluit secretarul general al Guvernului.

Mircea Abrudean a mai arătat că una din zece persoane, cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 ani, a consumat cel puţin un tip de drog ilicit de-a lungul vieţii. „Cele mai mari rate de consum se observă în rândul populaţiei tinere, din segmentul 15-34 de ani. Adolescența este perioada cu vulnerabilitatea cea mai mare în inițierea consumului de droguri, cea mai mică vârstă de debut declarată fiind de 13 ani.

La nivel naţional, în rândul populației școlare de 16 ani, unul din zece minori a consumat cel puţin o dată în viaţă un anumit tip de drog, observându-se o scădere a proporţiei celor care au declarat consumul oricărui drog de-a lungul vieţii, evidențiindu-se, însă, o rată crescută a celor care, după un consum experimental de droguri, aleg să continue acest tip de comportament.

Canabisul continuă să fie unul dintre cele mai consumate droguri în România, atât de populaţia generală (locul 2 în clasamentul celor mai consumate droguri ilicite din România, după noile substanţe psihoactive), cât şi de populația școlară, unde se situează pe primul loc”, a mai spus oficialul guvernamental.

Maria Forna

La rândul său președintele ATOP, Maria Forna a spus că evenimentul este primul dintr-o serie de dezbateri și întâlniri pe care ATOP și ISJ Cluj doresc să le aibă în perioada următoare cu tinerii clujeni, cu părinții, cu cadrele didactice și cu toți cei interesați să se implice activ în lupta împotriva celui mai mare inamic al societății contemporane și anume traficul și consumul de droguri.
„Alături de reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniu dar mai ales alături de persoane care au trăit direct experiența consumului de substanțe psihoactice și actualmente sunt persoane reabilitate, dorim să ajungem cu mesajele noastre și la tinerii din Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Dej, Huedin, Florești. Consider că doar prin comunicare, informare și o mai mare apropiere de generația tânără, putem să diminuăm escaladarea fenomenului de trafic și consum de droguri.
Este nevoie să intervenim instituții publice, școala, familia, biserica, mass-media, într-un efort susținut și conjugat, în lupta cu acest flagel, folosind toate instrumentele legale și umane. Statisticile sunt alarmante”, a spus consilierul județean Maria Forna, președinte al ATOP.

Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj a atras atenția că traficul și consumul de droguri a depășit stadiul de simplu fenomen și se manifestă ca una dintre cele mai îngrijorătoare fenomene cu care se confruntă societatea la nivel mondial.

Marinela Marc a subliniat că se impun măsuri imediate de conștientizare a pericolului, de educare a societății și în special a tinerilor.

Printre cei prezenți al dezbatere s-a numărat și Georgiana Drăgan, care a consumat timp de nouă ani droguri iar acum conduce Centrul de fete House de la Teen Challenge România,

Ea și-a spus povestea în fața zecilor de elevi prezenți la întâlnirea de la Cluj-Napoca: a fumat prima ţigară cu marijuana la 17 ani, după care a ajuns să îşi injecteze heroină, ceea ce a adus-o nu doar ca pacient în spitale de Psihiatrie, dar şi la Chirurgie, fiind pe punctul să i se amputeze piciorul drept. Atât ea, cât şi fratele ei au ajuns să fure bani şi lucruri de acasă şi nu numai, ca să facă rost de bani cu care să îşi procure droguri, însă amândoi au urmat tratamente la Teen Challenge Romania. Georgiana a ales să lucreze la ONG-ul care a ajutat-o să scape de dependenţă şi în prezent este mentor pentru alţi tineri dependenţi.

Georgiana Drăgan

„Aveam 17 ani când am fumat pentru prima dată marijuana şi nu credeam atunci că o să intru pe un drum absolut oribil care mă va distruge şi care mă va face să provoc multă durere în jurul meu, în special mamei mele şi tatălui meu. La vârsta de aproape 20 de ani am ajuns să consum heroină. Eram într-o relație cu un băiat, care a reluat consumul în urma unei tragedii prin care a trecut, și-a pierdut tatăl. Noi eram împreună deja de aproape un an, îl iubeam foarte mult și credeam că dacă voi rămâne alături de el și-l voi susține necondiționat, asta o să-l ajute. Ce nu știam atunci era că, de fapt, acest lucru avea să mă distrugă pe mine. În acest tumult, mama a ajuns să facă împrumuturi în bănci pentru că îi furam cardul noaptea, când dormea, îi știam codul PIN, mă duceam și scoteam toți banii de pe el, mă drogam cu ei, apoi ea trebuia să se împrumute să plătească tot ce avea de plătit. A ajuns să facă împrumuturi în bănci, să avem datorii imense la întreținere, eram pe punctul de a fi dați în judecată și evacuați. Mama avea nenumărate credite bancare și alte datorii care o duseseră la disperare.

(…) Mi-aduc aminte că eram în ultimii ani de consum, în special în ultimul an. Am avut câteva internări la spital, la dezintoxicare şi medicii mi-au zis că, cel mai probabil, sunt irecuperabilă. Şi nu, nu îi condamn pentru că şi eu credeam că sunt irecuperabilă. Am fost diagnosticată la psihiatrie, mi s-a dat tratament şi mi s-a sugerat să-l iau până la sfârşitul vieţii, pentru că altfel nu o să mai pot funcţiona niciodată ca un om normal”, a mai povestit Georgiana.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut