Bustul scriitorului clujean Vasile Rebreanu, dezvelit în satul său natal

Sculptorul Ilarion Voinea, alãturi de lucrarea sa, bustul scriitorului Vasile Rebreanu

La începutul acestei săptămâni, în satul bistriţean Floreşti a fost dezvelit bustul scriitorului clujean Vasile Rebreanu, creaţie a sculptorului Ilarion Voinea, lucrare donată comunităţii locale de Fundaţia Vaida.
Curtea bisericii din Floreşti, construită încă din 1866, a devenit neîncăpătoare luni, datorită numeroasei asistenţe care a ţinut să participe la dezvelirea bustului scriitorului Vasile Rebreanu, născut în această localitate. Lucrarea, realizată de sculptorul clujean Ilarion Voinea, a fost donată satului bistriţean de Fundaţia Vaida, patronată de Mircea şi Maria Vaida-Voevod, prieteni ai scriitorului. De asemenea, cu această ocazie a fost lansat volumul “Vasile Rebreanu. De chemat bărbatul pe stele” (editura Casa Cărţii de Ştiinţă, 2016), ediţie îngrijită de criticul Constantin Cubleşan.
La eveniment au participat, printre alţii, IPS Andrei Andreicuţ – Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi, un parastas în memoria lui Vasile Rebreanu, Maria şi Mircea Vaida-Voevod, sculptorul Ilarion Voinea, Eleonora Sava Rebreanu – fiica scriitorului, criticii Constantin Cubleşan şi Mircea Popa, Ioan Pintea – directorul Bibliotecii Judeţene Bistriţa, preotul Ioan Creţa – parohul Bisericii Ortodoxe din Floreşti, Emil Radu Moldovan – preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, scriitori şi ziarişti din Cluj şi Bistriţa.
Născut în 1934, în Floreşti, într-o familie de ţărani simpli, absolvent al Facultăţii de Filologie din Bucureşti, Vasile Rebreanu a fost redactor, apoi şef de secţie al revistei clujene “Tribuna”, director al Studioului de Radio-Televiziune Cluj până la desfiinţarea acestuia în 1985 şi apoi redactor-şef al editurii “Dacia” din Cluj-Napoca. După 1989 a înfiinţat editura “Sfinx” şi şi-a continuat activitatea scriitoricească, ce însumează peste 30 de volume de proză şi teatru, pentru care i-au fost decernate cinci premii ale Uniunii Scriitorilor din România şi unele premii internaţionale. Piesa sa “Un om muşcat de oaie” a ţinut vreme îndelungată capul de afiş al Naţionalului clujean şi s-a bucurat de un remarcabil succes în urma a sute de reprezentaţii susţinute în întreaga ţară. Vasile Rebreanu a decedat în 2006, în Bucureşti.
Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie