Bustul regelui Decebal, dezvelit în Aeroportul Internaţional „Avram Iancu’’ Cluj

Un bust al regelui dacilor, Decebal, realizat de sculptorul Ioan Bolocan, a fost dezvelit, luni, în prezenţa unor oficialităţi locale, în Aeroportul Internaţional „Avram Iancu’’ Cluj.

„Este un moment deosebit, pentru că dezvelirea acestui bust reprezintă un simbol foarte important cu privire la continuitatea neamului românesc pe aceste meleaguri, la unitatea naţiunii române. Este anul Centenarului, un moment deosebit de important. Aviaţia militară din România a avut o contribuţie importantă la realizarea Unirii şi, de asemenea, după acest moment istoric, a fost un factor important de coeziune şi apărare a neamului românesc”, a declarat directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

Dezvelirea bustului lui Decebal face parte din evenimentul „România 100. Simboluri identitare. Portrete de daci şi romani”, organizat de Aeroportul „Avram Iancu” în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei, Asociaţia Identitate Culturală Contemporană şi Asociaţia de promovare a activităţilor cultural ştiinţifice „Susţinem Valorile”. Prezent la eveniment, prorectorul UBB, istoricul Ioan Bolovan a declarat că organizarea de ceremonii, edificarea de busturi şi monumente sunt atribute ale unor naţiuni civilizate care îşi respectă trecutul şi îşi preţuiesc eroii şi valorile. „Iată deci că naţiunea română, şi prin acest gest, este una civilizată în ciuda celor care împroaşcă cu noroi din interior sau exterior naţiunea noastră’’, a subliniat Ioan Bolovan. Istoricul clujean a spus că dezvelirea bustului regelui Decebal în anul Centenarului nu este întâmplătoare, arătând că se poate face o paralelă între timpurile în care a trăit regele dacilor şi ceea ce s-a întâmplat acum 100 de ani. „Regele Decebal a fost conducătorul unui stat puternic, respectat şi chiar temut de marile puteri ale vremii, aşa cum a fost cazul Romei. ‚România Mare care a rezultat la sfârşitul Primului Război Mondial, a fost în perioada interbelică un stat mare, puternic şi respectat de marile puteri şi de vecini. Nu întâmplător, unul dintre marii diplomaţi ai secolului XX, Nicolae Titulescu a fost ales de două ori preşedinte al Adunării Generale a Ligii Naţiunilor, ceea ce nu s-a mai întâmplat cu niciun alt diplomat din rândul marilor puteri din perioada interbelică’’, a menţionat Ioan Bolovan.

C.P.

Articole din aceeasi categorie